Ana SayfaHaberlerDünyaABD istihbaratı: "Putin seçimleri etkileme emri verdi"

ABD istihbaratı: “Putin seçimleri etkileme emri verdi”

 

ABD başkanlık seçimlerinde Rusya’nın Trump lehine müdahale ettiği ve sistemli bir şekilde siber saldırıda bulunduğu iddialarıyla ortaya çıkan tartışmalar büyüyor. Rusya’nın siber saldırı düzenlediğine ilişkin bir rapor ortaya koyan ABD istihbaratı da tarihinde ilk kez önümüzdeki günlerde görevi resmen devralacak olan ABD başkanıyla ters düşmüş oldu. Başlangıçta ABD istihbaratının raporunu inandırıcı bulmadığını açıklayan Trump, Çarşamba günü yeni bilgiler eşliğinde açıklama yapacağını duyurdu. Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA), Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından hazırlanan istihbarat raporunda Rusya’nın bizzat başkan Putin’in direktifiyle siber saldırılar düzenlediği ve Trump’ın rakibi Hillary Clinton’ı yıpratmak amacıyla sosyal medyada kampanyalar yürüttüğü belirtilmişti. ABD Ulusal Güvenlik Ajansı yetkililikleri de raporun “kendi başarısını küçültmek amacıyla hazırlandığını” öne süren Trump’a, “bu raporun sizinle ilgisi yok, doğrudan ABD’nin ulusal güvenliğiyle ilgili bir konu” diye yanıt verdikleri biliniyor. Bu noktadan sonra seçimi kaybeden aday Hillary Clinton,  iddialarının gerçeklere dayandığını ve geçen Ekim ayından bu yana da istihbarat kurumlarının konuyu araştırdıklarını belirtirken, gözler Trump’a çevrildi. Bu konuda Trump’tan tatmin edici açıklamalar bekleniyor.

 

Olaylarla ilgili gelişmeler şöyle:

 

Trump'a bilgilendirme

 

Trump, bu konuda istihbarat yetkililerinden ilk kez brifing aldı. Toplantının ardından yaptığı yazılı açıklamada, "verimli ve yapıcı bir görüşme olduğunu" aktaran Trump, Rusya'nın seçimlere herhangi bir etkisinin olmadığına inandığını vurguladı.

 

Birçok ülkenin ABD'nin bilgisayar altyapısına sızmaya çalıştığını belirten Trump, "Ancak seçim sonuçlarına kesinlikle bir etkisi olmamıştır. Oy kullanma makinelerine de herhangi bir şekilde müdahale olmamıştır." ifadelerini kullandı.

 

Son raporda hedef Putin

 

Trump'ın istihbarat yetkilileriyle görüşmesinden birkaç saat sonra kamuoyuna açıklanan son istihbarat raporunda ise ABD'li yetkililer, açık bir şekilde Moskova yönetimini hedef aldı.

 

"Son ABD Seçimlerinde Rus Eylemlerini ve Niyetlerini Değerlendirme Arka Planı: Analitik Süreç ve Siber Saldırı Nitelemesi" başlıklı 25 sayfalık raporda, Putin'in siber saldırı emrini bizzat verdiği ve amacın da Demokrat başkan adayı Hillary Clinton'a zarar vermek olduğu öne sürüldü.

 

Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA), Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) koordinasyonunda hazırlanan raporda, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 2016 ABD başkanlık seçimlerini etkileme emri verdiğini değerlendiriyoruz. Rusya'nın amacı ABD'nin demokratik sürecine olan kamu inancını sarsmak, Clinton'ı kötülemek ve onun muhtemel başkanlık şansına zarar vermekti." ifadelerine yer verildi.

 

Moskova'nın, Trump'ın kazanmasını tercih ettiği belirtilen raporda konuyla ilgili istihbarat kurumlarının ayrıntılı bilgi ve analizleri bulunmuyor. Raporda saldırının başarılı olup olmadığına dair bir açıklama yok.

 

7 Ekim'de Rusya resmen suçlandı

 

İlk kez geçen Temmuz ayında Demokrat Parti tarafından gündeme getirilen "Rusya bağlantılı siber saldırı" iddiaları kamuoyunda uzunca süre tartışılmıştı. ABD İç Güvenlik Bakanlığı ile Ulusal İstihbarat Direktörlüğü, Demokrat Parti kurumlarının ve seçim kampanyalarının siber saldırıya uğramasıyla ilgili olarak 7 Ekim 2016'da Rusya'yı resmen suçlayan bir açıklama yapmıştı.

 

ABD Başkanı Barack Obama, konuyla ilgili soruşturmanın 20 Ocak'a kadar tamamlanması talimatını vermiş, Trump da iddiaların gerçeği yansıtmadığını ve "kendi başarısına gölge düşürülmeye çalışıldığını" savunmuştu.

 

 

- Advertisment -