Ana SayfaHaberlerDünyaABD’de Cumhuriyetçiler poliste reform çağrılarına yanıt verme telaşında

ABD’de Cumhuriyetçiler poliste reform çağrılarına yanıt verme telaşında

New York Times’ın haberine göre, Cumhuriyetçi Kongre üyeleri, sistemik ırkçılığa karşı poliste reform yapılması yönünde kabaran halk desteğine yasal alanda bir yanıt geliştirme etrafında birleşme çabasında. Uzun süredir kendilerini kanun ve düzen partisi olarak tanımlayan Cumhuriyetçiler silahsız karaderili Amerikalıların polis tarafından öldürülmesi ve bunu izleyen gösterilerle birlikte kamuoyunda son günlerde gözlenen değişimin hızı ve kapsamı karşısında ürktüler ve savunmaya geçtiler.

Trump’ın, sık sık ‘kanun ve düzen’ çağrısı yaparak, gösterilerin asker ve polisle bastırılmasını isteyerek, komplo teorilerine başvurarak ve değişim çağrısında bulunan Demokratların tek derdinin polise ayrılan kaynakları kısmak olduğunu iddia ederek kışkırtıcı tepkiler vermesi işlerini daha da zorlaştırıyor. Salı günü bu yaklaşımla aralarına mesafe koyarak, kendi yasalarını geliştireceklerini açıkladılar. Bu arada, Demokratların bu hafta açıkladığı ırk ayrımına ve polisin aşırı güç kullanımına karşı mücadeleyi amaçlayan yasa tasarısına saldırı yöneltmekten kaçındılar.

Kentucky Senatörü ve çoğunluk lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell, Cumhuriyetçilerin henüz tavırlarını belirlemediklerini söyleyerek, tek Cumhuriyetçi karaderili senatör olan South Carolina temsilcisi Tim Scott’a, bir grup senatöre liderlik ederek, destekleyebilecekleri bir muhafazakâr yasa taslağı hazırlama görevi verdiğini belirtti.  Muhabirlerin Trump’ın görüşlerine ilişkin ısrarlı sorularını duymazdan gelen McConnell, senatörlerin ‘uygun olduğunu düşündüğümüz’ yanıtı vereceğini söyledi. Bu, kendisinin, Başkan’ın kabul edeceğine ve imzalayacağına dair garantisi olmayan hiçbir yasa tasarısını gündeme getirmeme tutumundan dikkate değer bir sapma anlamına geliyor.

Temsilciler Meclisi’nde ise Adalet Komitesi’ndeki bir grup Cumhuriyetçi, polisin eğitimini yeniden düzenleyecek, orantısız şiddete başvuran ya da sivillerin haklarını ihlal eden görevlilerin hesap verebilirliğini arttıracak ve ülkenin çeşitli polis birimlerinin davranışlarını izlemek için yeni veriler toplanmasını sağlayacak planlar geliştiriyor.

Öte yandan, Cumhuriyetçi yasa yapıcılar ve yardımcıları, özel konuşmalarda, sunulmaya hazır çok az önerileri olduğunu ve nasıl ilerleyecekleri konusunda görüş birliğine varmaya çalıştıklarını söylüyorlar.  

Demokratlar karşısında kanun ve düzen partisi olmanın, suç ve kargaşa karşısında katı bir tutum almanın savunuculuğunu yaparken ırkçı kalıplara da sıkça başvuran Cumhuriyetçiler, ülkedeki geniş kitlelerin ve beyazların da önemli bir kısmının poliste reform yapılması gerektiğine inandığını gösteren kamuoyu yoklamalarıyla yüzleşmek durumunda. Geçen hafta Washington Post tarafından yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre, Amerikalıların yaklaşık yüzde 70’i, George Floyd’un öldürülmesinin tek başına bir olay olmayıp, kanun kuvvetlerinin daha derin bir sorununa işaret ettiği görüşünde. Bu oran, 6 yıl önce Ferguson’da silahsız bir karaderilinin polis tarafından öldürülmesiyle ilgili olarak aynı şeyi söyleyenlerin oranından ciddi boyutta fazla.

Cumhuriyetçi Parti içindeki çatlakların derinleşmekte olduğunu söyleyen yorumcular var. Sözcü Nancy Pelosi, halk Demokratların yasa tasarısını desteklerse Cumhuriyetçilerin de desteklememesi için sebep görmediğini açıkladı. Başka Cumhuriyetçi senatörlerin de partilerinin harekete geçmesi ve reform çabasına girişmesi için baskı yaptıkları biliniyor.

- Advertisment -