Ana SayfaHaberlerDünyaABD’de yeni adalet skandalı... Savcı: ‘İstifa ettiğim’ açıklandı; etmedim, etmiyorum

ABD’de yeni adalet skandalı… Savcı: ‘İstifa ettiğim’ açıklandı; etmedim, etmiyorum

Trump’ın çeşitli çalışma arkadaşlarına ilişkin davaları yönetmesiyle öne çıkan Manhattan Savcısı Geoffrey Berman, istifa ettiğini duyuran Amerikan Başsavcısı William Barr’ı yalanladı. Berman, istifa ettiğini Amerikan Başsavcısı’nın Cuma akşamı yaptığı basın açıklamasından öğrendiğini söyledi.

Berman’ın baktığı davalar arasında Kongre’ye yalan söyleme ve seçim kampanyası finansmanında sahtekârlık nedeniyle hapis cezası çeken Trump’ın eski avukatı Michael Cohen de var. Berman’ın ofisi Trump’ın şimdiki avukatı Rudy Giuliani hakkında da soruşturma yürütüyor.  

Son olay ise, eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın kitabında anlattığı, Trump’ın, Türkiye Cumhurbaşkanı ile anlaşma yapma çabası içinde, Halkbank ile ilgili soruşturmanın durdurulması için Berman’ın ofisine baskı yaptığı iddiasının yer almasından birkaç gün sonra yaşandı.

Başkan’ın sıkı bir müttefiki olarak bilinen Barr açıklamasında, Trump’ın Berman’ın yerine halen Borsa ve Kambiyo Komisyonu başkanlığı yapan ve federal savcı olarak hiç görev yapmamış Jay Clayton’ı getirmeyi düşündüğünü belirtti.

Berman’ın halefi olan Preet Bharara, Berman’ın yerine başkasının geçirilmesi girişiminin zamanlamasının ve tarzının garip olduğunu belirttiği Twitter mesajında, “Bir başkan kendi eliyle seçtiği Güney New York savcısını seçimlere beş aydan az kalmışken bir Cuma gecesi neden görevden alır?” diye sordu.

Berman açıklamasında, “Bu gece, Başsavcı’nın basın açıklamasından savcılık görevimden ‘istifa ettiğimi’ öğrendim. Görevimden ayrılmadım ve ayrılmaya da niyetim yok,” dedi ve ancak Başkan tarafından atanan bir adayın Senato tarafından onaylanması durumunda görevini bırakacağını ekledi: “O zamana kadar soruşturmalarımız gecikme ve kesinti olmaksızın devam edecek. Bu ofisteki erkek ve kadınlarla birlikte, hiçbir korku ve kayırma olmaksızın adalet için çalıştığım her günün değerini biliyorum ve bu ofisin önemli davalarının engellenmeksizin devam etmesini sağlamak niyetindeyim.”

Geoffrey Berman, Trump’ın, istifa etmeyi reddeden Bharara’yı işten çıkarmasının ardından, Ocak 2018’de atanmıştı. Uzun süredir Cumhuriyetçi Parti’ye bağış yapan Berman, Trump’ın seçim kampanyasına da parasal destek vermişti.

(Kaynak: BBC)

- Advertisment -