Ana SayfaHaberlerDünyaABD'den Suriye'ye yeni operasyon sinyali

ABD’den Suriye’ye yeni operasyon sinyali

 

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, Suriye'ye yönelik yeni bir operasyon olabileceğinin sinyalini verdi. ABD Başkanı Donald Trump'ın füze saldırısı kararını alarak bilinçli ve doğru bir tercih yaptığını vurgulayan Spicer, yeni kimyasal saldırılar olması halinde ABD yönetiminin bunlara cevap vermeye açık olduğuna işaret etti. Spicer, Suriye'deki kimyasal silah saldırısıyla ilgili, "Eğer bebeklere kimyasal silahla saldırır, masum insanlara karşı varil bombası kullanırsanız bu Başkan'dan (Donald Trump) bir cevap göreceksiniz" dedi. Spicer'ın ilk kez "varil bombası" ifadesini kimyasal silahla birlikte kullanması dikkat çekti.

 

Beyaz Saray Sözcüsü günlük basın brifinginde, "ABD'nin Ortadoğu'daki bir numaralı önceliği IŞİD'dir ancak (Beşşar) Esed yönetimi altında istikrarlı ve güvenli bir Suriye hayâl edemiyoruz" ifadelerini de sözlerine ekledi.

 

"Bu kimyasal saldırıları durdurmak için uluslararası liderleri de beraber çalışmaya teşvik ediyoruz" diyen Beyaz Saray Sözcüsü Spicer, öncelikle şiddetin durdurulması gerektiğini belirtti. IŞİD tehdidi ortadan kalkmadan Esed rejiminin geleceğiyle ilgili yapısal bir adım atmanın zor olduğunu savunan Spicer, "Orada (Suriye'de) IŞİD çoğalıyor ve kimyasal silahların kullanımı artıyor. Bunları halletmemiz gerek. Ancak bundan sonra rejim değişikliği için siyasi, ekonomik ve diplomatik baskı kurabiliriz" değerlendirmesini yaptı.

 

Esed'in eylemlerinin savaş suçu sayılmasıyla ilgili bir soru üzerine Spicer, Esed'in eylemlerinin savaş suçu olup olmadığına ancak ilgili mahkemenin karar verebileceğini söyledi.

 

"Hava saldırı kapasitesinin yüzde 20'si yok edildi"

 

Şayrat Hava Üssü saldırısını "oldukça başarılı bir saldırı" diye niteleyen Spicer, hava üssünün halen kullanıldığı şeklindeki iddiaları "PR çalışması" olarak değerlendirdi. Saldırıyla "Suriye'nin hava operasyonu kapasitesinin yüzde 20'sinin yok edildiğini" ifade etti.

 

Rusya'nın Esed rejimine verdiği desteği de eleştiren Spicer, "Rusya'nın İran ve Kuzey Kore gibi ülkelerle yan yana durduğunu" ve buna mukâbil kendilerinin kimyasal silahların kullanılmasına karşı uluslararası bir çatı altında durduklarını belirtti.

 

Spicer, "Esed yönetimi altında istikrarlı ve güvenli bir Suriye hayâl edemiyoruz" dedi ancak İdlib'deki kimyasal silah saldırısına karşılık rejimin hava üssüne füze saldırısı düzenleyen ABD, Esed’in akıbeti konusunda kafa karışıklığı yaşıyor. Yaklaşık 10 gün önce, "Suriye’de önceliğimiz artık orada öylece oturup Esed'i görevden indirmeye odaklanmak değil" diyen ABD’nin BM Temsilcisi Nikki Haley daha sonra, ABD’nin birden fazla önceliğinin olduğunu ve Esed iktidarda kaldığı müddetçe barışçıl bir Suriye göremediklerini söylemişti. Ancak ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ise Suriye politikasında değişiklik olmadığını ifade etmişti.

 

Mattis: Yüzde 20’sini imhâ ettik

 

ABD Savunma Bakanı James Mattis de ABD'nin Suriye'deki Şayrat Hava Üssü'ne yaptığı füze saldırısıyla ilgili, "Başkan (Donald Trump), gelecekte kimyasal saldırıları caydırmak ve Esed, uluslararası hukuka aykırı kimyasal silahlarla masum insanları öldürürken ABD'nin sessiz kalmayacağını göstermek için bu adımı atma talimatı verdi" dedi.

 

Yazılı açıklama yapan ABD Savunma Bakanı, ABD'nin 6 Nisan'da Beşşar Esed rejimine ait Şayrat Hava Üssü'nü Tomahawk füzeleriyle vurmasının, rejimin İdlib'in Han Şeyhun'da kimyasal silah kullanmasına karşı ölçülü bir adım olduğuna dikkat çekti.

"Savunma Bakanlığı'nın değerlendirmesine göre, saldırı sonucunda yakıt, cephane, hava savunma alanları ve Suriye'nin operasyonel uçaklarının yüzde 20'si imhâ edildi veya hasar aldı. Suriye hükümeti, Şayrat Hava Üssü'nü ikmâl ve silahlandırma kabiliyetini kaybetti, bu noktada pistlerin kullanılıyor olabilmesi, askeri olarak büyük bir önem arz etmiyor."

Açıklamasının devamında Mattis, "Suriye hükümetinin bir daha kimyasal silah kullanması akılsızca olur" uyarısını yaptı.

 

Suriye'nin İdlib kentinde geçtiğimiz hafta kimyasal silahlarla düzenlenen saldırıya yanıt olarak ABD, Suriye'de rejime ait Şayrat Hava Üssü'ne Cuma gününün ilk saatlerinde füze saldırısı düzenlemişti.

 

Kaynak: Reuters, AA

- Advertisment -