Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun ilk defa hazırladığı "İnsan Kaçakçılığı ile Mücadele Raporu", Brüksel’de düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Rapora göre, insan kaçakçıları özellikle cinsel sömürü amacıyla kadın ve çocukları hedef alıyor. Ayrıca, insan kaçakçıları Avrupa’da sığınmacı krizinden faydalanıyor.
İnsan kaçakçılığı mağdurlarının yüzde 95’i kadın ve kız çocuklarından oluşuyor. İnsan kaçakçıları mağdurlarının yüzde 68’i cinsel sömürü, yüzde 21’i işçi olarak sömürü, yüzde 12’si ise suç örgütleri tarafından zorla dilendirilme, organ mafyası, bebek taşıyıcılığı, uyuşturucu kuryeliği gibi suç örgütlerinin faaliyetlerinde kullanılıyor.
Romanya vatandaşları, AB’de 2013-1014 yıllarında kayıt altına alınan en fazla sayıda insan kaçakçılığı mağduru oldu. Bu dönemde, AB'de 3 bin 959 Romanya vatandaşı, bin 876 Bulgaristan vatandaşı, 924 Hollanda vatandaşı, 904 Macaristan vatandaşı insan kaçakçılığı mağduru olarak kayıt altına alındı.
AB dışındaki ülkelerde en çok mağdur Nijerya'dan
Aynı dönemde, AB dışından ülke vatandaşları arasında ise insan kaçakçılarının en fazla hedefi olanlar Nijerya vatandaşları oldu. 2013-2014 yıllarında toplam bin 188 Nijerya vatandaşı ,467 Çin vatandaşı, 447 Arnavutluk vatandaşı ve 302 Vietnam vatandaşı insan kaçakçılığı mağduru olarak resmi kayıtlara geçti.
AB Komisyonu'nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos, raporla ilgili, bir Avrupalı olarak insan kaçakçılığını kabul edemeyeceğini vurgulayarak, "Bugünün Avrupasında kadınların, erkeklerin ve çocukların bir emtia, bir mal gibi alınıp satılmasını kabul edemeyiz" dedi.
İnsan kaçakçılığının ciddi bir suç olduğuna dikkati çeken Avramopoulos, “İnsan kaçakçılığında sığınmacı krizinin etkisi var. İnsan kaçakçılarının, çocukların cinsel istismar aracı olarak kullanılmasında, uyuşturucu kaçakçılığında, organize suçlarda ve terörle bağları var” diye konuştu.
"Gerçek rakam bunun üzerinde"
Avramopoulos, AB’de 2013-2014 döneminde kayıt altına alınmış insan kaçakçılığı mağdurunun 15 bin 846 kişi olduğuna işaret ederek, "İnsan kaçakçılığı mağdurlarının gerçek sayısının belirlenmesi çok zor. Gerçek rakam bunun üzerinde" değerlendirmesini yaptı.
İnsan kaçakçılığı sorununu tüm AB ülkelerinin ortak bir yaklaşımla, beraber hareket ederek çözülebileceğine dikkat çeken Avramopoulos, "İnsan kaçakçılarından fayda sağlayanların cezalandırılması gerekiyor. Bu alanda tarihte geriye doğru gitmemeliyiz" ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA