Ana SayfaHaberlerDünyaAlman Ordusu’nda aşırı sağcılık vakaları

Alman Ordusu’nda aşırı sağcılık vakaları

Alman Ordusu’ndan ayrılmış eski bir asker, Deutsche Welle (DW) muhabiri Anne Höhn’e görevdeyken şahit olduğu ırkçı söylemleri anlattı.

Höhn, konuşmanın geçtiği videoyu şu cümlelerle sunuyor: “Aşırı sağcı eğilimler, sorgulamadan itaat ve sohbet gruplarında ırkçı yorumlar: Alman Ordusu yıllardır bu konularda eleştiriliyor. Hükümet yıllardır bu vakaları münferit olaylar olarak nitelendirdi.”

DW’ye kimliğinin gizli kalması koşuluyla konuşan eski asker, bir defasında Yahudilerle ilgili şöyle bir konuşmaya şahit olduğunu anlatıyor: “Birisi Yahudiler hakkında şaka yaptı. Uzun burunlar ve bunun gibi şeyler hakkındaydı. Sonra birisi şöyle dedi: Bu nedir dostum, hâlâ Yahudiler var mı diyorsun? Hepsini yok ettiğimizi sanıyordum. Bunu bir kez daha denemeliyiz.”

Eski asker, bir keresinde de bir arkadaşının bazı mültecileri kardeşiyle birlikte gölden nasıl çıkartıp sopayla kovaladıklarını anlatmasına şahit olmuş.

DW’de Türkçe dublajlı olarak yayımlanan videoda başka tanıklıklar ve Milli Savunma Bakanlığı’nın konuya nasıl yaklaştığına dair bölümler de yer alıyor: https://www.dw.com/tr/alman-ordusunda-a%C5%9F%C4%B1r%C4%B1-sa%C4%9Fc%C4%B1l%C4%B1k-vakalar%C4%B1/av-54040607

- Advertisment -