Ana SayfaHaberlerDünyaAlmanya'da bomba tahliyesi

Almanya’da bomba tahliyesi

 

Almanya'nın güneyindeki Augsburg kentinde İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma patlamamış bir bomba, 54 bin kişinin Noel öncesi evlerinden tahliye edilmelerine neden oldu.

 

Salı günü bir binanın inşaatı esnasında bulunan 1,8 ton ağırlığındaki patlayıcı endişeye neden oldu. Kentteki sivillerin tahliyesi için hazırlıklar başlatıldı. Noel'e denk gelen 25 Aralık pazar günü, yaklaşık 11 saat süren operasyonda 900'den fazla polis görev aldı. Polisler olası patlamanın menzilindeki her evin kapısını tek tek çalıp, evlerdeki herkesi tahliye etti. Tahliye için 100'den fazla otobüs ve tramvay kullanıldı.

 

1,5 kilometre yarıçapında koruma alanı ve çevreye yerleştirilen kum torbalarının ardından mühendisler bombanın imhası için çalışmaya başladı. DPA haber ajansına konuşan polis sözcüsü Manfred Gottschalk, 'mega bomba' statüsündeki patlayıcının iki uzman tarafından etkisiz hâle getirildiğini açıkladı. Uzmanların 'güvenli' açıklamasının ardından kent sakinleri evlerine döndü.

 

'Berlin çevresinde 3 bin bomba var'

 

İkinci Dünya Savaşı'nın üzerinden 70 yıldan fazla zaman geçmesine rağmen hâlen Almanya'nın bazı kentlerinde savaş döneminden kalma patlayıcılara rastlanıyor. Uzmanlar, sadece Berlin çevresinde 3 binden fazla patlamamış bombanın yer altına gömülü olduğunu tahmin ediyor.

 

Benzer bir tahliye işlemi 2011'de Koblenz'de gerçeklemiş, 45 bin kişi tahliye edilmişti. Bavarya'nın en büyük 3. kenti olan Augsburg, savaş esnasında pek çok kez bombaların hedefi olmuştu.

 

Kaynak: AFP

- Advertisment -