Ana SayfaHaberlerDünyaAOC bir dakikalık konuşma hakkını Sanders için kullandı

AOC bir dakikalık konuşma hakkını Sanders için kullandı

Amerikan Kongre tarihinin en genç üyesi, Demokratların yükselen yıldızı Alexandria Ocasio-Cortez (AOC), Demokrat Parti kongresindeki konuşması için verilen 1 dakikalık sürede eşitlik, adalet ve köklü bir sistem değişikliği çağrısında bulundu, prosedür gereği Sanders’ı aday göstermesi ise tartışma konusu oldu.

Wisconsin eyaletinin Milwaukee şehrinde düzenlenen ve üyelerinin çoğunun video konferansla katıldığı Demokrat Parti adaylık kongresinde, Joe Biden, oyların büyük çoğunluğunu alarak beklendiği gibi ABD Başkanı adayı seçildi. Alexandria Ocasio Cortez’in bir dakikaya sığdırması gereken konuşmasında neler diyeceği merak ediliyordu. 

“Usulen” Bernie’yi aday gösterince yanlış anlaşıldı

Kürsüye çıkan genç kongre üyesi, ülkedeki kitle hareketlerini andı ve konuşmasının son saniyelerinde prosedür gereği Kongre’nin talebiyle adaylık yarışından haftalar önce çekilmiş olan Bernie Sanders’ın adaylığını açıkladı. 

Prosedürden haberdar olmayan bazı Amerikan medya organları ise 1 dakika 35 saniye süren konuşmasını “Cortez Biden’ı değil Bernie’yi destekledi” başlığıyla gördü.

Cortez’in bu haberlere Twitter’dan tepki göstermesi üzerine NBC bir özür metni ve düzeltme yayımlayarak haberini geri çekti ve tweet’lerini sildi.

“Kafanız karışmasın, prosedürü yerine getirdim”

Yine Twitter’dan paylaşım yapan Cortez, parti tüzüğüne göre Sanders adaylıktan çekilse de, destek veren delege sayısı barajın üstünde olduğu için formalite olarak açıklanması gerektiğini söyledi, Biden’ı tebrik etti: 

“Kafanız karıştıysa, endişeye mahal yok! Kongre tüzüğü, delege sayısı barajını aşan tüm adayların ismen okunmasını/resmen açıklanmasını gerektiriyor. Bana da Senatör Sanders’ın adını okumam rica edildi. En derin tebriklerimi sayın Joe Biden’a iletiyorum. Haydi Kasım’da kazanalım!”

Cortez’in konuşmasının tam metni şöyle:

“İyi akşamlar, Hoşgeldiniz. 

“Ülkemizde ve dünyada daha adil ve iyi bir gelecek için çabalayan insanlara teşekkürlerimi sunuyorum.

“21. Yüzyılın sosyal, ekonomik ve insan hakları için çalışan geniş kitle hareketlerine minnet ve vefa duygusu içerisinde, Amerika’da herkes için sağlık hizmeti, yüksek öğrenim, geçim maaşı ve işçi haklarını sağlamaya çalışan; ırk ayrımcılığı, kadın düşmanlığı, homofobinin açtığı yaraları onarmaya çalışan; şiddetten ve geçmişimizde var olan yabancı düşmanlığından uzak bir göçmenlik sistemini ve dış politikayı tasavvur ve inşa eden; çoğu insanın uzun süreli yoksulluğu pahasına, tahrip edici gelir eşitsizlikleriyle bir azınlığı zengin eden, ekonominin sürdürülemez gaddarlığının farkına varan ve demokrasimizi kurtarmak için tarihi bir taban hareketi organize eden kitle örgütlerine teşekkürü borç bilirim.

“ABD’deki milyonlarca insanın evden atılma, işsizlik sorunlarına; sağlık sisteminin, birlik ruhunun yokluğuna köklü ve sistemli bir çözüm aradığı bir dönemde Vermont Senatörü Bernard Sanders’ın ABD başkan adaylığına desteğimi bildiriyorum.”

Bill Clinton: Oval Ofis’te şu an sadece kaos var

Aday seçilen Biden’ın Perşembe günü memleketi Delaware’deki evinden yapacağı konuşmayla başkan adaylığını kabul etmesi bekleniyor.

Bill Clinton da kongrede konuşma yapanlar arasındaydı. “Böyle kriz zamanlarında Oval Ofis bir kumanda merkezi olmalıdır” diyen eski Demokrat ABD Başkanı, “Şu anda ise bir fırtına merkezi. Sadece kaos var” diyerek Trump’a yüklendi. 

Sanders kongreye bağlanmadan önce eşini azarladı

Demokrat Parti kongresine online hitap etmeye hazırlanan Bernie Sanders’ın kendisini uyaran eşi Jane Sanders’ı azarladığı sırada kameralar kayıttaydı. Duruşunu biraz düzelt diyen eşine Bernie Sanders “kes şunu artık, yeter!” diyerek tepki verdi.

- Advertisment -