Ana SayfaHaberlerDünyaAvrupa ve Arap ülkeleri Yunanistan’daki yangın için seferber oldu

Avrupa ve Arap ülkeleri Yunanistan’daki yangın için seferber oldu

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Yunanistan’ın Türkiye’den yangınla mücadele için uçak istediğini açıkladı. Pek çok Avrupa ve Arap ülkesi Yunanistan’ın dört bir yanında etkili olan yangınlar için seferber olmuş durumda. Fransa üç uçak, Mısır bir helikopter, İsrail 16 kişi, Ukrayna 100 kişi, Romanya 21 araç ve 108 kişi ile yangın söndürme çalışmalarına katılıyor. Almanya’dan üç piyade tümeni, Katar ve Kuveyt’ten itfaiye birlikleri de yolda.

Avrupa Birliği’nin kriz yönetiminden sorumlu komiseri Janez Lenarcic Avrupa Birliği’nden Yunanistan’a 9 uçak, 700’den fazla kurtarıcı ve 100’den fazla araçla destek oldukları bilgisini paylaştı.

Ayrıca Avrupa Birliği, yangınlarla mücadele için kendi bünyesinde bulunan yeryüzü gözlem programı Copernik EU’yu da Yunanistan için kullanıma açtı.

Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin yardım için uçak gönderdiği ülkeler sadece birlikle de sınırlı değil. Türkiye’de de yaşandığı üzere, bu uçak ve personeller ihtiyaç ve talep durumuna göre birlik üyesi olmayan ülkelere de destek amacıyla seferber edilebiliyor.

Eğriboz Adası’ndaki orman yangınları henüz kontrol altına alınamadı

Yunanistan Sivil Savunma Bakanı Nikos Hardalias 7 Ağustos itibariyle hem AB üyesi ülkelerden hem de Arap dünyasından yardım yapıldığını açıkladı.

Atina yakınlarında ve Eğriboz Adası’nda yangınlar sürerken Yunanistan’a yapılan destekler şöyle:

Kıbrıs: 2 helikopter

Fransa: 3 CL-415 tipi uçak

Hırvatistan: 1 CL-415 tipi uçak

İspanya: 1 CL-415 tipi uçak

Mısır: CHINOOK tipi helikopter

İsviçre: 3 helikopter

İsveç: 2 hava traktörü

Ukrayna: 100 kişi

İsrail: 16 kişi

Romanya: 21 araç ve 108 kişi.

Hardalias ayrıca önümüzdeki günlerde şu destekleri beklediklerini söyledi:

Çekya: 14 araç ve 35 kişi

Almanya: 41 araçlık iki piyade tümeni ve 216 kişi

Birleşik Krallık: 21 kişi

Polonya: 46 araç ve 143 kişi

Slovakya: 25 araç ve 72 kişi

Katar: 5 araç ve 69 kişi

Kuveyt: 42 kişi

1-6 Ağustos tarihlerinde yangınlarla mücadele için Avrupa Birliği üyesi ülkelerin gönderdiği uçak, helikopter, araç ve personel yardımı

Peki Avrupa Birliği’nde yangınlarla mücadelede nasıl bir politika izleniyor? Üye ülkeler arasında nasıl bir yardımlaşma ve dayanışma sağlanıyor?

Avrupa Birliği’nin yangınla mücadeledeki temel politikası üye ülkelerin yangın söndürme uçak ve helikopter almalarını teşvik etmek üzerine kurulu.

Birlik, yangın söndürmek amacıyla alınan uçak ve helikopterlerin alım bedelinin yanı sıra bakım giderlerinin de %90’ını bütçesinden karşılıyor.

Ayrıca birliğin kasasından, bu söndürme araçlarının cari işletme bedellerinin yüzde 75’i de ödeniyor.

Böylece alım ve bakım maliyetleri yüksek olan bu uçaklara birçok Avrupa Birliği üyesi ülke kolay bir şekilde sahip olabiliyor.

 Avrupa Birliği, tüm bu sağladığı avantajlar karşılığında üye ülkelerden tek bir şey istiyor: İhtiyaç durumunda diğer ülkeler için de bu uçakların kullanılmasını sağlamak.

- Advertisment -