Ana SayfaHaberlerDünyaAyağının tozuyla Trump temizliği

Ayağının tozuyla Trump temizliği

Joe Biden, başkanlık yeminini eder etmez Beyaz Saray’a gidip 17 başkanlık kararnamesi yayımladı. Kararnamelerle, Trump’ın 2017’de göreve başlar başlamaz yedi Müslüman ülkenin vatandaşlarına koyduğu vize kısıtlaması kalktı, ABD Dünya Sağlık Örgütü’ne geri döndü. A30 gün içinde Paris İklim Anlaşması’na da geri dönecek.

Biden’ın koronavirüs, göçmenlik, ekonomi konularında yayımladığı 17 kararnamenin ayrıntılarını Amerika’nın Sesi’nden aktarıyoruz:

Maske zorunlu: Tüm federal binalarda, hem federal çalışanlara hem de sözleşmelilere maske takma ve sosyal mesafeye uyma zorunluluğu getirildi.

Biden, yönetiminin ilk 100 günü boyunca Amerikalılar’dan maske takmalarını istiyor. Biden bunun korona virüsünün mutasyonlarının da ortaya çıkmasıyla yayılma hızının arttığı bu hassas dönemde önemli olduğu görüşünde. Biden’ın ilk 100 gün hedefleri arasında 100 milyon Amerikalı’nın korona virüsü aşısı olmasını sağlamak da yer alıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO): Başkan ayrıca yönetime Dünya Sağlık Örgütü’ne yeniden katılma talimatı verdi. Eski Başkan Donald Trump, ABD’yi geçen yıl, korona virüsü salgınıyla mücadelede yetersiz kaldığı ve Çin’in baskısına boyun eğdiği gerekçesiyle WHO’dan resmen çıkarmıştı.

Beyaz Saray Korona Virüsü Koordinatörü Jeff Zietens, Biden’ın küresel düzeyde daha önemli bir rol üstlenme konusundaki bağlılığının sembolü olarak, hükümetin en üst düzey salgın hastalık uzmanı Dr. Anthony Fauci’nin 21 Ocak Perşembe günü Dünya Sağlık Örgütü’nde ABD heyetinin başkanı olarak bir konuşma yapacağını söyledi. Buna göre Fauci, örgütün reformları, korona virüsüyle mücadele, küresel sağlık ve sağlık güvenliğinin iyileştirilmesi konularında ABD’nin WHO ile birlikte nasıl çalışmayı planladığını anlatacak.

Paris İklim Anlaşması: Biden, seçim kampanyası vaatlerinden bir diğerini yerine getirmek için ilk görev gününde Paris İklim Anlaşması’na yeniden katılmak için de bir kararname imzaladı. Petrol, doğalgaz ve kömür üretimini destekleyen eski başkan Donald Trump, iklim için zararlı fosil yakıtların emisyonunu azaltma amacıyla yapılan küresel anlaşmadan çekilmeyi yönetiminin önceliklerinden biri haline getirmişti. ABD’nin anlaşmaya resmen geri dönmesi ise, kararnamenin imzalanmasının ardından 30 gün alacak.

Çevre kararnameleri: Biden, ilk gününde Kuzey Kutbu Doğal Yaşamı Koruma Alanı’nda petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri için verilen iznin geçici olarak durdurulması kararını da imzaladı. Buna göre Trump yönetimi tarafından Keystone XL şirketine verilen izin iptal ediliyor. Ayrıca, askıya alınan araç yakıt tüketimi ve emisyonu standartları yeniden yürürlüğe konuluyor. Biden ayrıca Trump’ın bazı ulusal anıtların sınırlarını daraltan ve korumasını kısıtlayan kararının da yeniden gözden geçirilmesini istiyor.

Göçmenlik kararnameleri: Biden, Trump yönetiminin ilk eylemlerinden biri olan Müslüman ülkelere getirilen seyahat yasaklarını kaldırdı. Trump 2017 yılının Ocak ayında yedi Müslüman ülkenin (İran, Irak, Libya, Suriye, Sudan, Yemen, Somali) vatandaşlarının ABD’ye girişini yasaklamıştı. Trump’ın kararının mahkemelere taşınmasının ardından kararın daha hafif bir versiyonu Anayasa Mahkemesi tarafından onaylanmıştı.

Biden ayrıca Trump’ın 2018 yılının Şubat ayında ABD’nin güney sınırına duvar örebilmek amacıyla Savunma Bakanlığı bütçesinden milyarlarca dolarlık kaynak yaratılmasına izin veren ‘‘ulusal acil durum’’ ilânını da kaldırdı. Duvar inşaatını da askıya alan Biden hem bu konuda verilen ihaleleri inceleyecek, hem de duvarın parasının nereye yönlendirilebileceğini değerlendirecek.

Biden ayrıca, küçük yaşta aileleriyle birlikte kaçak olarak Amerika’ya gelenleri koruyan DACA adlı programı da koruma talimatı verdi. Bu program 2012’den bu yana çocuk yaşta ABD’ye gelen binlerce kişinin sınır dışı edilmesini önlemişt,. Başkan Trump 2017’de DACA programının sonlandırılması talimatını vermiş, ancak Anayasa Mahkemesi programın sürdürülmesi kararını almıştı.

Biden, DACA’dan yararlanan yaklaşık 700 bin kişinin kalıcı yasal statü ve vatandaşlık almalarının önünü açması için Kongre’den yeni bir yasa geçirmesini de istiyor.

Biden’in masasına Papa’nın fotoğrafı

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:EsNYwaRW8AI8MMq.jpg

Biden, Oval Ofis’teki masasının arkasına acı kayıplar yaşadığı ailesinin fotoğraflarını astı.

ABD’nin 46. Başkanı, 1971’de 30 yaşında senatör seçildiğinde daha yemin etmeden bir araba kazasında ilk eşi Neilia ve bir yaşındaki kızı Naomi’yi kaybetmişti. Bu kazadan yaralı kurtulan oğullarından, eyalet savcısı Beau da, Biden 2015’te Başkan Yardımcısı iken kanserden vefat etmişti.

Biden’ın ofis masasına ailesi dışında fotoğrafını koyduğu tek isim ise Papa Francis. JFK’den sonra ikinci Katolik ABD başkanı olan Biden, Papa ile çektirdiği bir fotoğrafı da çerçeveletip masasına koydu.

- Advertisment -