Ana SayfaHaberlerDünyaBelarus’un kadın muhalif üçlüsünden bir o kalmıştı: Kolesnikova gözaltına alındı

Belarus’un kadın muhalif üçlüsünden bir o kalmıştı: Kolesnikova gözaltına alındı

Lukaşenko’ya karşı birlikte yarışan üç kadından biri olan Maria Kolesnikova’nın dün kaçırıldığı, bugün ise sınırda polis tarafından “gözaltına alındığı” bilgisi geldi. 38 yaşındaki siyasetçi, seçimden sonra Litvanya’ya sığınan Tikhanovskaya ve Rusya’ya giden Tsepkalo’nun ardından, dünyanın dikkatini çeken muhalefet triosundan geriye kalan son kişiydi.

Belarus merkezli yayın organı Tut.by.com’a 7 Eylül’de konuşan görgü tanıkları, Kolesnikova’nın maskeli bir grup adam tarafından telefonu elinden alınıp karga tulumba minibüse tıkıldığını anlattı.

Nerede olduğu konusunda net bir bilgi bulunmayan Maria Kolesnikova, beraber seçime girdiği Tikhanovskaya ve Tsepkalo’nun ülkeyi terk etmesinin ardından, Belarus sınırları içerisinde kalan tek kadın muhalefet lideriydi. 

Interfax Haber Ajansı’na konuşan İçişleri Bakanlığı yetkililerinin dünkü kaçırılma olayını izleyen ilk saatlerde yaptığı açıklamada iddia yalanlandı. 

(Kolesnikova, Aleksandr Lukaşenko’ya karşı Ağustos seçimlerinde güçlerini birleştiren meşhur 3 ev kadınından biriydi.)

Bu sabah ise Belarus devlet yayın organları, muhalif liderin Ukrayna sınırından kaçmaya çalışırken yakalandığı bilgisini paylaştı.

BBC’nin haberine göre bir Belarus sınır yetkilisi Kolesnikova’nın bu sabahın erken saatlerinde Ukrayna sınırında gözaltına alındığını söyledi. Aynı yetkili diğer muhalif siyasetçiler Anton Rodnenkov ve Ivan Kravtsov’un ise sınırı geçtiğini kaydetti.

Sınır yetkilisinin aktardığına göre üç siyasetçiyi taşıyan bir BMW sınıra yaklaşınca “aniden hızlandı”, bu sırada Kolesnikova “araçtan dışarı atıldı” ve araç Ukrayna topraklarına geçerek yoluna devam etti.

Ukrayna sınırında görev yapan kaynaklar iki kişinin sınırı geçtiğini doğruladı, her ikisinin de durumları değerlendirilene kadar Kiev’de tutulacağını belirtti

Bugün Rus gazetecileri Minsk’teki Bağımsızlık Sarayı’nda ağırlayan Lukaşenko, Kolesnikova’nın “Ukrayna’daki kardeşinin yanına gitmek üzere ülkeden kaçmaya çalışırken gözaltına alındığını” söyledi.

Associated Press’e konuşan muhalif aktivistler ise, dün kaçırılan Kolesnikova’nın ülkeden zorla çıkarılmaya çalışıldığını, kadın siyasetçinin ise direnerek pasaportunu yırttığını söyledi.

Bu açıklama, Kolesnikova’nın neden arabadaki diğer muhalif siyasi gibi yurtdışına çıkarılamadığı sorusuna yanıt oldu.

Kolesnikova ayrıca, muhalefet tarafından iktidar değişimi için kurulan ‘Koordinasyon Konseyi’nin üyesiydi. Son bir haftada bu konseyin üyelerine yönelik geniş çaplı gözaltı ve tutuklamalar gerçekleştirilmişti.

Hükümet yetkililerine göre, ‘Koordinasyon Konseyi’nin kuruluş ve eylemleri devleti ele geçirme amacı taşıyor ve ulusal güvenliğe tehdit oluşturuyor. 

Kolesnikova, aday olmadan önce başkanlık seçimlerinde Lukaşenko’ya karşı yarışan ve Temmuz ayında gözaltına alınan Viktor Babaryka’nın kampanya menajerliğini yapıyordu. 

Geçen ay BBC Rusça’ya konuşan Kolesnikova seçim sonrasında yapılan gösterilerin “bir iktidar mücadelesi” değil, “insan onuru ve kendine saygıyı koruma kavgası” olduğunu söylemişti.

9 Ağustos’taki şaibeli devlet başkanlığı seçimlerinden sonra çıkan protestolar birinci ayını doldururken, tatilden dönen üniversite öğrencilerinin de katılmasıyla bu hafta sonu Minsk sokakları yine hareketli ve kalabalıktı.

Belarus protestolarıyla ilgili en güncel yayınları yapan sitelerden Nexta, Minsk’te bir alışveriş merkezinde “Mahutny Bozha” parçasını seslendiren Konservatuar öğrencilerinin görüntülerini paylaştı.

İçişleri Bakanı: ‘Bu kadar insani, ölçülü ve soğukkanlı polis başka yerde yok’

İçişleri Bakanlığı en az 633 kişinin gözaltına alındığını doğruladı. Bakan Yuri Karayev emniyet güçlerinin eylemlerini devlet televizyonu Belta Haber Ajansı’nda savundu:

“Belarus Polisinin sertliğini konuşuyorlar ve ben de şunu söylemek isterim: Dünyanın başka yerinde bu kadar insani, bu kadar ölçülü ve soğukkanlı polis bulamazsınız.”

- Advertisment -