Ana SayfaHaberlerDünyaBelarus’un uzun seçim gecesi: ‘Zaferimizi çaldılar’

Belarus’un uzun seçim gecesi: ‘Zaferimizi çaldılar’

Resmî sonuçlara göre Belarus’ta seçimleri yüzde 80.24 ile Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko kazandı. Resmî sonuçlara göre yüzde 9,9’da kalan Svetlana Tikhanovskaya “Zaferimizi çaldılar” dedi. Muhalifler 20 ayrı şehirde sokağa döküldü, polisle çatıştı. Lukaşenko’yu ilk kutlayan Çin oldu.

Belarus’ta Pazar günü yapılan seçimin resmî sonuçları açıklandı, buna göre Devlet Başkanı Lukaşenko seçimi yüzde 80’le kazandı.

Sandıkların açıldığı saatlerde birçok çalışma arkadaşı  tutuklanan Tikhanovskaya, tedbir için konutundan ayrıldı. Sonuçlar açıklandıktan sonra açıklama yapan Tikhanovskaya, seçmenin çoğunluğunun kendisine oy verdiğini öne sürerek taraftarlarının sandıkları terk etmemesini istedi, polis ve jandarmayı ise itidale davet etti.

Saat 21:00 sıralarında başlayan protestolarda göstericiler yer yer polisle çatışmaya girdi, başkent Minsk’e giden yolların büyük bir çoğunluğu güvenlik güçleri, geri kalanı ise muhalifler tarafından kapatıldı. Şehir merkezindeki Zafer Anıtı çevresi de çok sert çatışmalara sahne oldu. Polisin plastik mermi, ses bombası ve biber gazıyla müdahalesi sonrası yaralananlar oldu. Associated Press, bir muhabirinin hastaneye kaldırıldığını bildirdi. Seçimlerden önce de Belarus polisi Alman Deutche Welle muhabirini tutuklamıştı.

Gecenin ilerleyen saatlerinde ikinci kez konuşan Tikhanovskaya, sonuçları kabul etmediğini ve bu rakamlara kimsenin inanmayacağını söyledi, “Zaferimizi çaldılar” ifadesini kullandı.

Resmî sonuçlarda oyların sadece yüzde 10’unu almış gözüken Tikhanovskaya’nın, sayımın adil yapıldığı bazı sandıklarda büyük farkla kazandığı görüldü. Yurtdışındaki büyükelçiliklerde kurulan sandıklarda Lukaşenko yüzde 20’lerde kaldı.

Devlet Başkanı Lukaşenko ise “koyunlar” dediği sokak göstericilerinin Polonya, Çekya ve İngiltere tarafından yönetildiğini iddia etti.

- Advertisment -