Fransa kanunlarına göre duruşmaları görüntüye almanın 18 bin Avro cezası var. Fakat bugün başlayacak olan Charlie Hebdo davası bu kanunun dışında tutuldu.
Kararı veren Paris Temyiz Mahkemesi başkanı Jean-Michel Hayat kararını gerekçelendirirken “Saldırıların yankıları ve uyandırdığı duygular sınırlarımızı aştı, ulusal ve beynelmilel anlamda terörizm tarihine damga vurdu” dedi.
Saldırganlar, 8 gazeteciyle birlikte 2 işçiyi ve iki polisi katletmekle de suçlanıyor.
Dergi binasını kalaşnikofla tarayan Kouachi kardeşler Şerif ve Sadi ile markette insanları rehin alan Amedy Coulibaly saldırının ardından yapılan polis operasyonunda öldürülmüştü.
Bugünkü davaya katılmak isteyen müştekiler sosyal mesafeye dikkat ederek sırada bekledi.
İki Türk yargılanıyor
Yargılamasına başlanan 14 sanıktan Hayat Boumeddiene, Mohamed Belhoucine ve Mehdi Belhoucine’nin ise Irak veya Suriye’de olduğu düşünülüyor.
Sanık sandalyesine oturanlar arasında iki Türk de var. Saldırıları gerçekleştiren üç kişiden bir olan Coulibaly ile yakınlığı olduğu tespit edilen Ali Rıza Polat ve Metin Karasular saldırıların hayata geçirilmesini kolaylaştırmak amacıyla ağır silahlar temin etmekle suçlanıyor.
Mart ayının sonunda başlaması planlanan dava, koronavirüs nedeniyle ertelenmişti.
Paris Aszesion Özel Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava birçok yayın organı tarafından canlı yayımlanıyor:
Charlie Hedbo ‘Hepsi bunun için miydi?’ manşetiyle karikatürleri yeniden yayımladı
Charlie Hebdo dergisi ise bugün bayilerde yer alan sayısında büyük tartışmalara neden olan karikatürleri tekrar yayımladı. Dergi, kapağına taşıdığı 13 adet Hz. Muhammed karikatürünün üstüne “Hepsi bunun için miydi?” yazdı.
Dergide ayrıca 2005’te Danimarka’daki Jyllands-Posten gazetesinde yer verilen ve 2006’da Charlie Hebdo tarafından tekrar basılan karikatürler de yer aldı.
Genel Yayın Yönetmeni Sourisseau meslektaşlarını andı ve “Vazgeçmeyeceğiz” dedi. Editör şefi Gerard Biard ise “Biz sadece şahit değiliz” cümlesini kullandı.
Derginin editörleri, “bunu yapmak için doğru zaman mı” eleştirilerine şöyle yanıt verdi:
“2015’teki saldırıdan sonra sık sık Muhammed Peygamber’in diğer karikatürlerini de yayımlamamız talep edildi. Bunu yapmama nedenimiz yasak olması değildi, ki yasa bunu yapmamıza izin veriyor. Bunu yapmak için iyi bir gerekçemiz olmalıydı, anlamlı ve bazı konuları tartışmaya açacak bir gerekçe…”
Hollande da karikatürlerin yayımlanmasına destek verdi
Fransız RTL kanalına konuşan eski Cumhurbaşkanı François Hollande, karikatürlerin yeniden yayımlanmasını “her şeye rağmen otosansüre maruz kalmadıklarını göstermiş oldular” diye yorumladı.
Buna, Fransa’daki Müslüman cemaatinden ne cevap geleceği beklenirken, Fransa İslam Konseyi (CFCM) Başkanı Muhammed Musavi dün “karikatürleri görmezden gelin” çağrısı yaptı ve şiddet içerikli tepkilerin hiçbir şekilde savunulamayacağını söyledi: “Karikatürize etme özgürlüğü herkes için garanti altına alınmıştır, sevme ve sevmeme özgürlüğü de öyle. Şiddeti hiçbir şey haklı çıkaramaz.”
Papa saldırıya uğrayan karikatüristleri eleştirmişti
2015’teki saldırılarda sadece saldırganlar değil, karikatürün içerikleri de tartışma konusu olmuştu.
Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco, Charlie Hebdo’ya düzenlenen saldırıya “Anneme küfreden yumruğu beklemeli” yorumunda bulunmuştu.
Fransızca “Ben Charlie’yim” anlamına gelen #JeSuisCharlie sloganı, tüm dünyada katliama ortak bir tepki olarak kullanılmıştı.