Ana SayfaHaberlerDünyaBiden etkisi: Suudi kadın aktivistler serbest

Biden etkisi: Suudi kadın aktivistler serbest

Suudi Arabistan'ın önde gelen kadın hakları aktivisti Luceyn Hazlul yaklaşık 3 yıl hapis yatmasının ardından serbest bırakıldı. Onun hemen ardından da Hazlul’a verdiği destek nedeniyle gözaltına alınan blog yazarı Nevf Abdulaziz bugün (11 Şubat) özgürlüğüne kavuştu. Salıverilmeler, ABD Başkanı Biden’ın çağrısını izliyor.

Mayıs 2018’de Suudi Arabistan’da gözaltına alınan ve 2018 Aralık ayında 6 yıl hapis cezasına çarptırılan Luceyn Hazlul’un ailesi, kızlarının yaklaşık 3 yıl hapis yatmasının ardından, serbest bırakıldığını açıkladı. 

Hazlul’un kız kardeşi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kadın aktivistin resmini paylaşarak, “Luceyn evde” ifadesini kullandı. Hazlul’un bir diğer kız kardeşi Alia ise sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, kardeşinin Suudi Arabistan’daki aile evinde olduğunu aktararak, “Bu hayatımın en güzel günü” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları uzmanları, 31 yaşındaki Hazlul’un terörle mücadele yasaları kapsamında yargılanmasını “gayri meşru” olarak nitelendirmişti.

Fakat mahkeme, bu itirazlara rağmen Hazlul’a 5 yıl 8 ay hapis cezası vermiş, ayrıca 5 yıllık seyahat yasağı kararı almıştı.

Mahkeme işkence iddiasını reddetti

Hazlul’un hapiste elektrik şoku, basınçlı su ile havasız bırakılarak sorgu, kırbaç ve cinsel taciz dahil olmak üzere birçok işkenceye maruz kaldığı iddialarını Suudi yetkililer sürekli olarak reddetti.

Temyiz mahkemesi de Hazlul’un hapishanede işkence gördüğü iddiasını delil yetersizliği gerekçesiyle reddetti.

Birleşmiş Milletler ve Beyaz Saray’dan uyarı

Hazlul’un son duruşmasında ceza alması üzerine BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), durumdan rahatsızlığını belirttiği açıklamasında, “Zaten 2,5 yıldır keyfi olarak gözaltında tutulan Hazlul’a 5 yıl 8 ay hapis cezası verilmesi ayrıca derinden rahatsız edici. Erken tahliyenin mümkün olduğunu düşünüyoruz ve bunu şiddetle teşvik ediyoruz” ifadelerine yer vermişti.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise ABD Başkanı Joe Biden, Suudi Arabistan’dan, kadın hakları aktivistleri ve diğer siyasi tutukluları serbest bırakmak da dahil olmak üzere insan hakları sicilini iyileştirmesini beklediğini kaydetmişti.

Şubat 2018’de Suudi Arabistan’daki kadın haklarının durumuna ilişkin gözlemlerini paylaşmak için BM Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Komitesi (CEDAW) ile buluşan Hazlul, bu görüşmeden üç ay sonra Mayıs 2018’de gözaltına alınmıştı. Luceyn Hazlul 28 Aralık’ta, “terörle mücadele kapsamında suç kabul edilen faaliyetlerde bulunmak, terörü finanse etmek ve dış desteklerle rejimi değiştirmeye çalışmak” suçlarından 5 yıl 8 ay hapis cezasına mahkûm edilmişti.

Nevf Abulaziz de tahliye edildi

Luceyn Hazlul’un ardından bugün de (11 Şubat) ülkedeki sivil hareketin önde gelen isimlerinden Nevf Abdulaziz tahliye edildi. Blog yazarı Abdulaziz’in tahliyesini de yine Hazlul’un kardeşleri sosyal medya hesaplarından duyurdu. Lina ve Alya el-Hazlul, sosyal medyadan paylaştıkları mesajlarında, Nevf Abdulaziz’in de 1001 gün sonra tahliye edildiğini ve evinde olduğunu duyurdu.

Suudi Arabistanlı insan hakları savunucuları ve aktivistlerin oluşturduğu “Düşünce Tutukluları” topluluğu ve yurtdışında faaliyet gösteren insan hakları örgütü Alqst da Luceyn’in serbest bırakıldığını duyurmasının ardından Nevf’in de tahliye edildiğini doğruladı.

Suudi makamlarının 15 Mayıs 2018’de Luceyn ve bazı kadın aktivistleri gözaltına almasının ardından tutuklananlarla dayanışmasını sürdüren Nevf Abdulaziz de savunduğu arkadaşlarının akıbetine maruz kalmıştı.

Kaynak: T24, Milliyet

- Advertisment -