Ana SayfaHaberlerDünyaBiden sonunda kararını verdi: Kamala Harris

Biden sonunda kararını verdi: Kamala Harris

Joe Biden’ın başkan yardımcısı adayı olarak seçtiği Oakland, Kaliforniya doğumlu Harris’in babası Jamaikalı, annesi ise Hindistan kökenli.

Donald Trump’ın Twitter’dan dün yayımladığı videoda hedef aldığı Harris, vatandaşların cebinden trilyonlarca Dolar vergi almayı, “ücretsiz sağlık hizmeti saçmalığını” hayata geçirmeyi planlayan ve Biden’a ırkçı diyen biri olarak lanse edildi. Videoda ”sahtekâr” Harris ve “onun kadar akıllı olmayan geçici başkan” Biden “birbirleri için mükemmel, Amerika için sakıncalı” ifadeleriyle anıldı.

Aktif siyasete atılmadan önce 2013 yılında, Barack Obama’nın “abartılı” övgülerine konu olan Harris, “ülkenin en güzel ve en iyi görünen başsavcısı” iltifatının fazla “erkek egemen” bulunmasının ardından başkandan bir özür telefonu almıştı.

Türkiye’yi yakından ilgilendiren görüşlerine bakıldığında, 1915 olaylarını soykırım olarak görmesi ve 2019’da Senato’daki soykırım oylama sürecinde bunu dile getirmesi dikkat çekiyor. Trump’ın Suriye politikasını yerden yere vuran Harris, daha önce Başkan’ı Cemal Kaşıkçı cinayetine göz yummakla suçlamıştı.

ABD siyasetini yakından takip ettiği yazılarıyla sosyal medyada geniş bir ilgi uyandıran Yunus Emre Erdölen, Kamala Harris’i Serbestiyet’e anlattı:

Yunus Emre Erdölen

Seçilirse ilk kadın başkan yardımcısı olacak

“Kamala Harris, ABD tarihinde başkan yardımcısı adayı gösterilen ilk siyah kadın. Harris aynı zamanda halihazırda senatoya seçilen ikinci siyah kadın olarak kayıtlara geçmişti.

“Harris merkez kanatlarıyla ilişkileri iyi olan, fakat yeri geldiğinde sol politikaları da destekleyen, herkes için ücretsiz sağlık hizmeti gibi sol politikaları savunup sol cenahtan politikacılarla işbirliği yapabilen, yasa tasarısı önerebilen pragmatik bir demokrat. Kariyerinde çoğunlukla merkez kanat ile yakın oldu ama siyasetteki tecrübesi arttıkça sol politikayla ve genç seçmenle bağ kurmaya yöneldi.

Joe Biden’ın ölen oğlunun yakın arkadaşıydı

“2020’deki ön seçimde Demokrat Parti’nin başkan adaylarından biriydi. Ön seçimlerin ilk münazaralarında Joe Biden ile oldukça sert  bir tartışma yaşamıştı. Biden’ı geçmişte ırkçılıkla, siyah haklarına karşı olan senatörlerle işbirliği yapmak ve övgüler dizmekle eleştirmişti.

“Fakat Harris ile Joe Biden oldukça yakın bir ilişkiye sahip. Başkan adayının 2015’te hayatını kaybeden oğlu Beau Biden ile çok yakın dostlardı. Yani Biden’ın yakın çevresiyle ilişkileri kuvvetli, birlikte uyumlu çalışabilecek biri.

Beau Biden ve Kamala Harris

Başarılı olabilir mi?

Yeni başkan yardımcısı adayının büyük ihtimalle eleştirileceği noktalardan biri öne çıkıyor: Bugün savunduğu ceza adaleti, polis şiddetiyle mücadele, idam cezasının kaldırılması, göçmen haklarının korunması gibi konularda zamanında elinde güç varken bu ilkeler doğrultusunda hareket etmekten çekinmesi.

“Harris 2004’te San Francisco bölge savcısıyken, veya 2010 yılından itibaren Kaliforniya eyalet savcısıyken, özellikle polis departmanının denetlenmesi, polis şiddetinin azaltılması, ceza adaletinin sağlanması gibi konularda yeteri kadar çalışma yapmadığı, reform hareketini desteklemediği için sol kanat tarafından eleştirilen bir isim. Yani, savunduğu ilkeler doğrultusunda zamanında adım atmadığı için sahicilik ve inandırıcılık konusunda sıkıntı yaşayabilir.

“Yeri geldiğinde hem sol hem merkezle yakın ilişkiler içerisine girebilmesi, birleştirici işlevine işaret ediyor. Joe Biden Başkan seçilirse eğer, ABD tarihinde o makama oturan en yaşlı kişi olacağı için, Kamala Harris Başkan Yardımcısı olarak oldukça etkin bir rol üstlenecek. Yaşı itibariyle Biden’ın 2024’teki seçimlerde ikinci dönem için yarışması beklenmediğinden, Demokrat Parti’nin olası başkan adaylarından biri.

“Kamala Harris’in ismi dünyada ve Amerika’da çok duyulacak. 2020 seçimlerini Joe Biden kazansa da kaybetse de, Harris bu seçim sürecinde yapacakları ve yapamayacaklarıyla gündeme sık gelecek bir isim olacak.

“Özellikle şahsi beklentim, Kamala’nın sol seçmene, kendi seçmenine mesajlar vereceği, ve 2020’deki başkan adaylığı sürecinde takındığı o belirsiz, sahici olmayan, tutarsız duruşunu sol politikalara yönelerek kompanse edeceği yönünde.”

- Advertisment -