Ana SayfaHaberlerDünyaBir engel de Avusturya'dan

Bir engel de Avusturya’dan

 

Pazartesi günü ORF televizyonuna konuşan Avusturya Başbakanı Christian Kern, Türk bakanların referandum için Avusturya'da seçim kampanyası yapmak istemeleri durumunda bunu engellemek için çaba göstereceğini açıkladı.

 

Kern, "Kamu güvenliğinden dolayı böyle bir girişimi engellemeye çalışırım" dedi.

 

Hafta sonu neler oldu?

 

Cumartesi günü, Hollanda referandum kampanyası için ülkeye gitmek isteyen Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağının iniş iznini iptal etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uçuş iznini iptal eden Hollanda'ya “Bunlar Nazi kalıntısı, bunlar faşist” ifadesiyle seslendi.

 

Daha sonra kara yoluyla Hollanda’ya giden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın da Rotterdam Konsolosluğu'na girişine izin verilmedi. Hollanda polisi, Kaya'nın aracının tutulduğu yerde toplanan kalabalığı güç kullanarak dağıttı.

 

Kaya'ya yönelik tutuma misilleme olarak, Hollanda'nın Ankara Büyükelçiliği ve Başkonsolosluğu ile Hollanda Büyükelçiliği Maslahatgüzârının evi ve Başkonsolosun konutu güvenlik gerekçesiyle giriş ve çıkışlara kapatıldı.

 

AB’nin Türkiye’ye çağrısı

 

Avrupa Birliği’nin 13 Mart’taki açıklamasında Türkiye’ye “ölçüsüz açıklamalar”dan kaçınma çağrısında bulunuldu. AB Dış Politika Şefi Federica Mogherini ve AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn'ın ortak açıklamasında “AB Türkiye’yi durumu daha da kızıştırabilecek ölçüsüz açıklamalardan ve eylemlerden kaçınması için Türkiye’ye çağrıda bulunuyor” ifadesi kullanıldı.

 

Türk Dışişleri’nin 14 Mart’taki yazılı açıklamasında “AB’nin insan hakları ile Avrupa değerlerini açıkça ihlal eden Hollanda’nın arkasında durması son derece vahimdir. AB’nin bu basiretsiz açıklaması ülkemiz için bir değer taşımamaktadır” denildi.

 

Kaynak: DHA, AA ve Reuters

- Advertisment -