Ana SayfaHaberlerDünyaBlinken: Türkiye'nin 15 Temmuz hissiyatını anlamadık

Blinken: Türkiye’nin 15 Temmuz hissiyatını anlamadık

 

Washington'da Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Amerika-Türkiye Konseyi (ATC) iş birliğiyle düzenlenen ABD-Türkiye İlişkileri 35. Yıllık Konferansı'nın kapanış oturumunda, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken ile Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass konuştu.

 

15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili değerlendirmeler yapan Bakan Yardımcısı Blinken, ABD'nin konuyu ele alışıyla ilgili, "Gerçek şu ki çoğumuz, Türkiye'de 15 Temmuz olaylarıyla ilgili neler hissedildiğini bütünüyle anlamadık" dedi.

 

'Türk halkı demokrasisine sahip çıktı'

 

Türk halkının 15 Temmuz'da "kahramanca ülkesine ve demokrasisine sahip çıktığını" anlatan Blinken, darbe girişimi çerçevesinde Türkiye'ye verdikleri desteği bir kez daha dile getirdi.

 

Türkiye için en önemli tehditlerden birinin PKK olduğunun farkında olduklarını belirten Blinken, bu tehdide karşı her zaman Türkiye'nin yanında durduklarını vurguladı.

 

Blinken, Türkiye ile ABD arasında bazı konularda anlaşmazlıklar yaşandığını ancak bunları iki dost ülkenin yapacağı şekilde açıkça konuşup tartışarak çözmeye çalıştıklarını ifade etti.

 

"Türkiye'nin ABD'den daha büyük dostu yok"

 

Türkiye ile ABD'nin NATO müttefiki iki ülke olduğunu hatırlatan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı, "Türkiye'nin ABD'den daha büyük bir dostu yoktur. Müttefiki olarak, Türkiye'nin demokratik olarak seçilmiş yönetimini ve kurumlarını desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

 

IŞİD'in bölgedeki en büyük tehdit olduğunu belirten Blinken, bu kapsamda Rakka operasyonuna bir an önce başlanması gerektiğini dile getirerek, hazırlıkların buna göre yapıldığını aktardı.

 

"Suriye'deki iç savaş IŞİD'i besliyor"

 

"Suriye'deki iç savaşı çözmeden IŞİD'i tamamen bitirmek mümkün değil" diyen Blinken, Suriye'de kalıcı bir çözümün önünde Esed ve Rusya'nın attığı adımların engel olarak durduğunu savundu.

 

"Türkiye'nin Suriyeli mülteciler konusunda yaptığı işler inanılmaz, bunlara müteşekkiriz" açıklamasını yapan Blinken, Türk halkının gösterdiği misafirperverliğin çok değerli olduğuna dikkat çekti.

 

Blinken, Türk-Amerikan ilişkilerinin 60 yıldır birçok badireyi aşmayı başardığını, bugün de başaracağını sözlerine ekledi.

 

Kılıç: ABD'den daha güçlü bir tepki bekledik

 

Büyükelçi Kılıç ise 15 Temmuz darbe girişimi karşısında müttefik ABD'nin daha net bir tavır sergilemesini beklediklerini vurgulayarak, "Amerikan halkından, medyasından ve düşünce kuruluşlarından darbe girişimi sonrasında daha güçlü bir tepki ve destek bekledik" dedi.

 

Avrupa ve Amerikan basınının bir kısmında ve hatta bazı siyasilerin 15 Temmuz'la ilgili değerlendirmelerinin "hayâl kırıklığı" olduğunu vurgulayan Kılıç, "Örneğin bazıları, 'Darbe girişimini hükümet kendisi planladı' dedi. Bazıları, 'Türkiye'nin NATO üyeliği sorgulansın' dedi. Bazısı da darbe karşısında hayatını ortaya koyanları, lidere bağlı koyun gibi tasvir etti" diye konuştu.

 

Türk halkının, "15 Temmuz'da sokaklara canı pahasına çıkarak demokrasiye sahip çıktığını" anlatan Kılıç, bu konuda iki ülke arasındaki mesafenin ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Türkiye ziyaretiyle kısmen de olsa kapandığını belirtti.

 

Kılıç: ABD'nin PYD/YPG'ye silah vermesi doğru değil

 

PKK'nın Suriye kolu PYD/YPG'ye ABD'nin silah vermesini Türkiye'nin doğru bulmadığını hatırlatan Büyükelçi Kılıç, bu silahların PKK'nın eline geçip Türkiye'ye karşı kullanılabileceği uyarısını yaparak, "Bunun kabul edilemez sonucu, bir NATO üyesi olan Türkiye'nin, başka bir NATO üyesinin silahıyla saldırıya uğramasıdır" dedi.

 

Türkiye'nin, IŞİD karşıtı operasyonlarda en etkili ülkelerden biri olduğunu ifade eden Kılıç, Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamındaki Özgür Suriye Ordusu'nu desteklemek gibi adımları örnek gösterdi ve sahada PYD/YPG dışında da etkin ve hazır güçler olduğunu söyledi.

 

Kılıç, Türkiye'nin hukukun üstünlüğüne göre yönetilen bir ülke olduğuna da işaret ederek, mevcut olağanüstü hâl (OHAL) uygulamasının anayasaya ve Avrupa Birliği (AB) hukukuna uygun olduğunu belirtti.

 

Büyükelçi Bass da Türkiye ne kadar güçlü ve müreffeh olursa ABD'nin o kadar memnun olacağını ifade etti. Bass iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin derinliğine dikkat çekerek, Ankara ile her konuda çok yakın çalıştıklarını ve tüm konuları açıkça konuştuklarını dile getirdi.

 

Kaynak: AA

- Advertisment -