Ana SayfaHaberlerDünyaBlinken Türkiye’ye geliyor

Blinken Türkiye’ye geliyor

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin yardımcısı Antony Blinken, Türkiye ile ABD arasında 22-23 Mart’ta bölgesel güvenlik konularına ilişkin yapılacak çalışma grubu toplantıları için Türkiye’ye gelecek.

 

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin yardımcısı Antony Blinken’ın, bölgesel güvenlik konularına ilişkin Ankara ile Washington arasında bu yıl dördüncüsü yapılacak olan çalışma grubu toplantılarında ABD tarafını temsil edeceği belirtildi.

 

22-23 Mart tarihlerinde yapılacak toplantılarda diplomatik, savunma ve istihbarat kurumlarının temsilcilerinin, Türkiye ile ABD arasında özellikle Suriye krizi ve IŞİD ile mücadelenin de aralarında olduğu güvenlik ve terörle mücadele meselelerini ele alacağı ifade edildi.

Açıklamada, Blinken’ın ikili ve bölgesel konularda Türk yetkililerle görüşmeler yapacağı kaydedildi.

 

Suriye'deki 'ateşkes' ve Cenevre de gündemde

Blinken'ın gündeminde Suriye'de bir aya yaklaşan ateşkes ve Cenevre'de üçüncü kez başlayan Suriye görüşmeleri var. Rusya, ateşkesin başlamasının ardından Suriye sahasındaki askeri varlığını önemli ölçüde azalttı. 25 Kasım'da Türk savaş uçağı, Suriye'de operasyonlara katılan ve defalarca sınır ihlâli yapan Rus uçağını düşürmüş, ardından Türk jetlerinin Suriye hava sahasındaki varlığı önemli ölçüde azalmıştı. ABD'nin IŞİD'e yönelik hava operasyonları da Rusya ile koordinasyon içerisinde ve daha kısıtlı olarak devam etmişti.

 

Cenevre görüşmeleri de tıkanma noktasında. Esed'in Suriye'nin geleceğindeki rolü, görüşmelerin ilerlemesinin önünde önemli bir engel. BM Suriye Özel Temsilcisi Steffan De Mistura son olarak rejim ve muhalefet arasında dolaylı olarak ilerleyen görüşmeler için, "Başkan Esed’in bu görüşmelerle hiçbir ilgisi yok. Bizim görüşmelere dâir şartlarımız Suriye Devlet Başkanlığı meselesiyle ilgili hiçbir şeye işaret etmemektedir. Bu zaten dışarıda bırakılmıştır" diyerek siyasi geçiş konusunda ilerleme sağlanamazsa Suriye'deki ateşkesin sürdürülemeyeceğini söyledi. ABD, Rusya, İran, Türkiye, Suudi Arabistan gibi ülkeler, hem Cenevre'deki hem sahadaki taraflar üzerinde etkili olma sözü vermişti.

 

PYD gerginliği

Türkiye ile ABD ilişkileri, ABD'nin Suriye sahasında PKK'nın Suriye kolu olan PYD'nin silahlı kanadı YPG'ye verdiği destekten dolayı da bir süredir gergin. Ancak son zamanlarda YPG'nin IŞİD'le savaşmak dışında, ılımlı muhaliflerin olduğu bölgelerde de toprak kazanmaya çalışmasına ABD'den de eleştiriler gelmeye başladı. YPG'ye son uyarıyı da Blinken, 2 Mart'ta düzenlediği basın toplantısında yapmıştı:

"Türkiye, Suriye krizinin çözümünde çok önemli bir rol oynuyor. Türkiye, Suriye'nin kuzeyinde PYD de dahil bazı Kürt gruplara yönelik endişelerini dile getirdi. Bu grup IŞİD ile mücadelede çok etkili oldu, ki bu bizim hedefimiz ama PYD'ye, PKK'yı desteklemeye veya diğer muhalif gruplarla çatışmaya yönelik atacağı adımların büyük sorun yaratacağını çok net bir şekilde söyledik. PYD'den bu konuda sorumlu davranmasını ve IŞİD ile mücadeleye odaklanmasını bekliyoruz."

 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, Ekim 2014’te PYD’yi "terör örgütü" olarak görmediklerini açıklamış, Washington yönetimi Eylül 2015’te de PYD’nin silahlı kanadı YPG’yi de "terör örgütü" olarak görmediğini ilân etmişti. Türkiye, Ankara’daki saldırıda YPG bağlantısına dâir bilgileri Amerikan Büyükelçisi ile paylaşmış ancak Amerikan Dışişleri Sözcüsü John Kirby bundan sonra yaptığı açıklamada, "[Ankara'daki saldırıda] sorumlunun kim olduğunu onaylayacak ya da reddedecek bir pozisyonda değiliz. Bu bizim için halen ‘ucu açık bir soru’" demişti. Sözcü aynı basın toplantısında YPG mensuplarını, "IŞİD’e karşı savaşan en güçlü grup" ve "cesur Kürt savaşçılar" diye nitelendirmişti.

 

Son olarak 22 Kasım'da Atlantik Konseyi toplantısı için İstanbul'a gelen Blinken, IŞİD'in Türkiye-Suriye sınırından tamamen temizlenmesi için Türkiye ile birlikte çalıştıklarını, ortak hava operasyonlarının devam edeceğini belirtmişti. Türkiye’nin de en stratejik ortak olarak IŞİD’e karşı tutuklama ve gözaltı sayılarını artırdığını ve sınır güvenliği yönünde önemli adımlar attığını söylemişti.

- Advertisment -