Ana SayfaHaberlerDünyaBMGK’dan ‘yasa dışı yerleşim’ kararı

BMGK’dan ‘yasa dışı yerleşim’ kararı

 

İsrail'in işgali altındaki Filistin topraklarında yasadışı tüm yerleşim faaliyetlerini "derhal ve tamamen" durdurmasını talep eden ancak oylanması ertelenen karar tasarısı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) yeniden oylamaya sunuldu. Karar, ABD'nin ilk defa çekimser oy kullanmasının ardından 14 oyla kabul edildi.

 

ABD, 2011’de BMGK'da İsrail'in yasa dışı yerleşim birimlerini kınayan karar tasarısını veto etmişti.

 

Filistinli başmüzakereci Saib Erekat, “Bu uluslararası hukuk için zafer günü. Uluslararası camia, İsrail halkına güvenlik ve barışın işgâl yoluyla değil; işgâli sonlandırarak, barışla ve 1967 çizgileri içinde İsrail devletiyle yan yana yaşayacak bir Filistin devletinin kurulmasıyla sağlanabileceğini söyledi” diye konuştu.

 

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon ise veto hakkını kullanmadığı için ABD'yi sert bir dille eleştirerek, "Ne Güvenlik Konseyi ne de UNESCO, İsrail halkı ile İsrail toprakları arasındaki bağları koparamaz" dedi.

ABD Başkanı seçilen Donald Trump, Twitter hesabında görevinin başlayacağı tarihe atıfta bulunarak “20 Ocak’tan sonra BM’de işler farklı olacak” ifadesini kullandı.

 

Trump aradı, Sisi geri adım attı

 

Karar tasarısını çarşamba günü BMGK'ya taşıyan Mısır, daha sonra tasarının istişare edilmesi için oylamanın ertelenmesi talebinde bulunmuştu.

 

Mısır'ın geri adımı, Trump ile Sisi arasındaki görüşmenin ardından gelmişti. Trump, Mısır’ın BMGK’da oylamaya sunacağı karar tasarısının İsrailliler açısından adil olmadığı gerekçesiyle Obama yönetiminden, karar tasarısını veto etmeye çağırmıştı.

 

Mısır’ın bu hamlesi üzerine tasarı, destek veren Yeni Zelanda, Malezya, Venezuela ve Senegal tarafından BMGK'ya getirilerek oylandı.

 

Kaynak: Al Jazeera, AFP, DHA ve AA

- Advertisment -