Ana SayfaHaberlerDünya18 bakan, 28 hükümet görevlisi istifa etti ama Boris Johnson direniyor

18 bakan, 28 hükümet görevlisi istifa etti ama Boris Johnson direniyor

Birleşik Krallık Başbakanı ve Muhafazakâr Parti lideri Boris Johnson hükümetinde 5 Temmuz’da başlayan istifalar 6 ve 7 Temmuz’da da devam etti. İstifa eden bakan sayısı 18’e, hükümet görevlisi sayısı 28’a çıktı. Boris Johnson, ayrıca kendisine görevi bırakma çağrısında bulunan Devlet Bakanı Michael Glove’ı da görevden aldı.

Hükümet ile yolları ayrılan Muhafazakâr Partili milletvekillerinin sayısının 47’e çıkması medya kurumlarının da işini zorlaştırdı. BBC istifa edenlerin fotoğraflarını ekrana sığdırmakta zorlanırken, gazeteler istifa edenlerin listesini güncellemek için yoğun çaba harcadı. Boris Johnson ise istifa etmeyeceğini, direneceğini açıkladı.

Geçtiğimiz ay parlamentoda düzenlenen güvensizlik oylamasıyla görevden alınmak istenen Başbakan Johnson’ın kabinesindeki istifaların sebebinin Haziran ayında ortaya çıkan parti içindeki bir taciz skandalı…

Haziran ayında Johnson hükümetinde Barınma Bakanlığı ve Avrupa ve Amerika’dan Sorumlu Devlet Bakanlığı görevlerini üstlenen, sonrasında parlamento grubunda üst düzey yöneticilik görevinde bulunan Muhafazakâr milletvekili Chris Pincher’in partide, seçim çalışmalarında ve  sosyal hayatında karşılaştığı birçok erkeği taciz ettiği ortaya çıktı. Pincher, sarhoş olduğu için kendisini kaybettiğini belirtti, özür diledi, fakat hakkındaki iddialar artmaya devam etti. Muhafazakâr Parti’den ihraç edilen Pincher, tedavi olacağını açıkladı.

BBC ise Boris Johnson’ın Pincher hakkındaki cinsel taciz iddialarından ve soruşturmalarından haberi olduğu bilgisini paylaştı. Johnson’ın eski danışmanlarından Dominic Cummings, başbakanın soyadı Türkçe “kıstırıcı” anlamına gelen Chris Pincher hakkında “adı da kendisi de kıstırıcı” gibi şakalar yaptığını iddia etti. Boris Johnson ise, hakkında çevresindeki erkekleri taciz ettiğine dair iddialar olmasına rağmen Chris Pincher’i bakan olarak görevlendirdiğinden dolayı üzgün olduğunu açıkladı ve özür diledi.

- Advertisment -