Ana SayfaHaberlerDünyaBrezilyalı yargıç: ‘Cumhurbaşkanı maske zorunluluğundan muaf değil’

Brezilyalı yargıç: ‘Cumhurbaşkanı maske zorunluluğundan muaf değil’

Brezilya’da bir yargıç, Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro’ya başkent ve çevresindeki kamusal alanlarda maske takmasını emretti. Aşırı sağcı cumhurbaşkanı koronavirüs riskini küçümsemekle eleştiriliyor. Bolsonaro, pandeminin başında hastalığı ‘küçük bir soğukalgınlığı’ diye nitelemişti.

Brezilya, Johns Hopkins Üniversitesi’nin derlediği verilere göre, 1 milyon 100 bini aşan vaka ve 51 bini aşan ölüm sayısıyla ABD’nin arkasından ikinci sırada. Bu sayılara rağmen Bolsonaro destekçilerini selamlarken halkın arasında hiç maske takmıyor. Bir video kaydında ağzını kapatmadan öksürdüğü görülüyor, bir diğerinde ise aksırırken ağzını kapattığı eliyle yaşlıca bir kadının elini sıkıyor.

Başkentin bulunduğu bölgede, bölge valisi İbaneis Rocha’nın kararı uyarınca 30 Nisan’dan beri toplu taşıma, dükkânlar ve ticaret ve sanayi tesisleri dahil bütün kamusal alanlarda ağzı ve burnu kapatan maske takılması zorunlu. 11 Mayıs’tan beri de kuralı ihlal edenlere 2 bin real (387 Amerikan doları) para cezası uygulanıyor. Yargıç Borelli’nin kararı, Bolsonaro’nun bu uygulamadan muaf olmadığı ve kurala uymamaları halinde kendisinin de başka görevlilerin de bu para cezasını ödeyecekleri anlamına geliyor. 

Cumhurbaşkanı Bolsonaro pandeminin başından beri, virüsün yayılmasını önlemek için alınan önlemlerin pandemiden daha büyük zarar verebileceğini savunuyor. Pazartesi de kısıtlamaların gevşetilmesi ve dükkânlarla işyerlerinin yeniden açılması çağrısını yineledi ve pandemiyle mücadele yönteminin belki biraz aşırıya kaçtığını söyledi.

Bolsonaro’nun ekonomiye öncelik verilmesi yolundaki ısrarı, hareket kısıtlamaları ve kamusal alanlarda maske takma zorunlulukları getiren valilerle çatışmasına neden oluyor.

(Kaynak: BBC)

- Advertisment -