Ana SayfaHaberlerDünyaBulgaristan’da 6 aylık hükümet güven oylamasını kaybetti, ülke 4. kez seçime gidebilir

Bulgaristan’da 6 aylık hükümet güven oylamasını kaybetti, ülke 4. kez seçime gidebilir

Bulgaristan’da Kasım 2021 genel seçimlerinden sadece iki ay önce kurulan ve büyük bir sürprizle birinci parti çıkan Batı yanlısı, liberal Değişimi Devam Ettiriyoruz’un kurduğu hükümet Bulgaristan Meclisi’nde düzenlenen güven oylamasını kaybetti. İki ay içinde yeni bir hükümet kurulamazsa, ülke Nisan 2021’de başlayan genel seçimler dizisinin dördüncüsünü idrak edecek, halk yeni meclisi belirlemek için sandık başına gidecek.

Harvard mezunu Kiril Petkov’un (42) liderliğindeki Değişimi Devam Ettiriyoruz partisi yeni kurulmasına rağmen Kasım 2021 genel seçimlerinde oyların yüzde 25,2’sini alarak meclisteki diğer üç partinin de desteğiyle bir koalisyon hükümeti kurmuştu.

Kuzey Makedonya’nın AB üyeliğine onay verme ve bütçe harcamaları konusunda anlaşmazlığa düşen dört partili koalisyon, meclisteki güven oylamasını 123 aleyhte, 116 lehte oyla kaybetti. Sosyalist, merkez ve merkez sağ partilerin kurduğu koalisyon hükümeti yerine iki ay içerisinde yeni bir hükümet kurulamazsa Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev ülkeyi genel seçime götürecek. Bulgaristan yeniden genel seçime giderse bu Nisan 2021’den bu yana düzenlenen dördüncü genel seçim olacak.

Petkov, ülkeyi 10 yıldır yöneten sağcı lider Boyko Borissov’un GERB partisini yendikten sonra yolsuzlukla mücadele edeceğini, Batı ile daha iyi ilişkiler kuracağını belirterek göreve başlamıştı. Fakat dört partili koalisyonda özellilkle Rusya’yla ilişkiler konusunda anlaşmazlıklar yaşanmış, Petkov Rusya’ya karşı sert tutum almaya karşı olan savunma bakanını görevden almıştı. 

- Advertisment -