Ana SayfaHaberlerDünya“Bu gayri medeni savaşı bitirmeliyiz”

“Bu gayri medeni savaşı bitirmeliyiz”

1869’da U. S. Grant’ın yemin törenine Andrew Johnson’un katılmamasından 152 yıl sonra ilk kez bir ABD başkanı yeni başkanın yemin töreninde yer almadı. Ama Mike Pence ile birlikte üç eski başkan Bush, Clinton ve Obama hazır bulundu. Lady Gaga’nın milli marşı okuduğu törende yemin eden Joseph Biden 46. ABD Başkanı, Kamala Harris ise ilk kadın, ilk siyah ve ilk Asyalı başkan yardımcısı oldu. Biden: Kırmızlılar ile maviler, köylüler ile şehirliler, muhafazakarlar ile liberallerin karşı karşıya geldiği bu gayri medeni savaşı bitirmeliyiz.

Biden konuşmasının bir yerinde bir kelime oyunu yaptı. İngilizcede iç savaşın karşılığı “civil war”dur. Sözcük anlamıyla ise siviller arası savaş veya vatandaşlar arası savaş anlamına gelir. Biden “Kırmızılar ile maviler, köylüler ile şehirliler, muhafazakarlar ile liberallerin karşı karşıya geldiği bu iç savaşı bitirmeliyiz” cümlesini kurarken, “civil war” değil “uncivil war” ifadesini kullandı. Böylece hem 1861-1865 İç Savaşının Trump taraftarlarında görülen zehirli tortusuna atıfta bulundu. Hem de Amerika’nın bugünkü iç kutuplaşmasını bir “sivilsizlik” veya “vatandaşsızlık” veya “medeniyetsizlik” savaşı olarak niteledi.

Biden’ın yemin törenine saatler kala, ABD Kongre binası önünde hazırlıklar tamamlandı.

Yemin töreninde Biden’ın yaklaşık 20 dakikalık bir konuşma yapması bekleniyor.

Koronavirüs önlemleri dolayısıyla katılım geçtiğimiz devir teslim törenlerinden çok farklı gerçekleşecek.

Biden: Amerika’da yeni bir gün

Seçilmiş ABD Başkanı Joe Biden, Trump’ın göreve veda etmesinin ardından Twitter’da paylaştığı mesajda, “Amerika’da yeni bir gün” dedi.

Biden’ın yemin töreni öncesi Washington DC’de askeri güvenlik önlemleri alındı

Yemin töreni için temizlik önlemleri alınıyor.

ABD Başkanı seçilen Joe Biden ve Başkan Yardımcısı olacak Kamala Harris’in yemin töreni, sıkı güvenlik önlemleri altında yapılacak.

6 Ocak’ta Trump destekçilerinin Kongre binasına saldırısı sonrası, alarm düzeyi yükseltildi.

Washington DC sokaklarında genellikle gazeteciler ya da güvenlik güçleri olduğu görülüyor.

Beyaz Saray ve ABD Kongre Binası çevresinde yollar kapatıldı.

YEMİN TÖRENİ CANLI AKIŞ

- Advertisment -