Ana SayfaHaberlerDünyaÇin, Hong Konglu medya patronunu ‘dış güçlerle işbirliği’ iddiasıyla tutukladı

Çin, Hong Konglu medya patronunu ‘dış güçlerle işbirliği’ iddiasıyla tutukladı

Hong Kong protestolarına büyük desteği ve Çin yönetimine karşıtlığıyla bilinen medya patronu Jimmy Lai, “dış güçlerle işbirliği yapma” gerekçesiyle tutuklandı.

Sabah saatlerinde medya patronu Jimmy Lai’nin sahibi olduğu Apple Daily gazetesine baskın yapan Hong Kong polisi Lai ve gazete yöneticilerini tutuklarken, yaşananlar Apple Daily’nin Facebook sayfasından canlı olarak yayımlandı.

Lai’nin Hong Kong’daki konutuna da baskın yapan polisler, burada da oğlunu gözaltına aldı. Toplam 7 kişinin gözaltında olduğu belirtilirken Lai’nin sahibi olduğu Next Digital isimli şirket de polis tarafından arandı.

Uzun aylar boyunca Hong Kongluların protesto ettiği, Pekin yönetimine Hong Kong’daki suçluların Çin’e iadesine izin veren güvenlik kanunu, pandemi gerekçesiyle geçen ay yürürlüğe girmişti.

Kanun, “yabancı güçlerle işbirliği” gibi suçlarda ağırlaştırılmış müebbetle yargılama imkânı veriyor.

AB, ABD ve İnsan Hakları örgütleri tarafından defalarca kınanan bu kanunu Hong Kong hükümeti “milli güvenlik” için gerekli görüyor ve bölücülük, yıkıcılık ve terörizmle mücadele olarak tanımlıyor.

Ünlü medya patronu, güçlü bağlantılarının olduğu Washington DC’de Çin’e karşı daha sert tavır alınması için lobi faaliyetlerinde bulunuyordu.

Jimmy Lai, 2019 Ağustos’undaki protestolarla bağlantısı olduğu gerekçesiyle daha önce de tutuklanmıştı.

Kendisine yöneltilen suçlamalardan biri de 1989’daki Tienanmen Meydanı katliamında hayatını kaybedenleri mum yakarak anmak için insanları teşvik etmesiydi.

Hong Kong’un 1997’de İngiliz kontrolünden Çin’e devredilmesinden iki yıl önce Apple Daily’i kuran Jimmy Lai, Hong Kong’un durgun basın hayatına yeni bir soluk getirmişti.

Demokrasi yanlısı ve Pekin hükümeti karşıtı gösterilere destek ve çağrı yapmak için gazetesinde okurlarının kesebileceği şekilde eylem bildirisi, poster ve broşürlere yer veren 71 yaşındaki Lai, Hong Kong protestoları döneminde Çin devlet medyası tarafından gösterilerin ardındaki “Dörtlü çete”den biri olarak isimlendirilmişti

Lai, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’la yakınlığı nedeniyle Çin medyası tarafından “ABD’nin kontrolü altında” olmakla suçlanıyordu.

Çin Komünist Partisi’nin resmi yayın organı “Halkın Gazetesi”, Lai’den “nüfuz simsarı ve modern hain” olarak bahsediyor.

Lai’nin tutuklanmasının ardından şehirde yeni protestoların gerçekleşmesi bekleniyor.

- Advertisment -