Ana SayfaHaberlerDünyaDemokratlar Trump için azil sürecini başlattı

Demokratlar Trump için azil sürecini başlattı

Başkan Yardımcısı Mike Pence, Anayasa’nın geçici 25. maddesine dayanarak Trump’ı görevden alma çağrılarına uymayınca, Nancy Pelosi dediğini yaptı. Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlar dört sayfalık bir belgeyle 20 Ocak’ta görevi bırakacak olan Trump’ın azil sürecini başlattı. Azil oylaması Çarşamba günü yapılabilir.

Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulunduran Demokratlar, Cumhuriyetçilerin Başkan Trump’ın Anayasanın 25. maddesi uyarınca görevden alınmasına karşı çıkması üzerine, Trump hakkında “Birleşik Devletler hükümetine karşı şiddet eylemlerini kışkırttığı” iddiasıyla azil sürecini başlattı. 

Dört sayfalık görevden azil belgesinde, 6 Ocak günü meydana gelen olaylar özetlendi. Trump’ın Biden ve Harris’in seçim zaferi onaylanacağı gün düzenlediği “Hırsızlığa durdurun” mitinginde taraftarlarına, “Son gücünüzle savaşın. Aksi takdirde artık bir ülkeniz kalmayacak” dediği de yer aldı. Belgede, Başkan Trump’ın Amerika Birleşik Devletleri’nin ve hükümet kurumlarının güvenliğini ciddi şekilde tehlikeye attığı, demokratik sistemin bütünlüğünü tehdit ettiği, barışçıl iktidar devir teslimine müdahale ettiği, eş seviyedeki hükümet kurumunu tehlikeye attığı, böylece Başkan olarak kendisine duyulan güvene ihanet edip  ABD halkının yara almasına neden olduğu ifadeleri yer aldı. Belgedeki dikkat çekici paragraflardan birinde,  İç Savaş sonrasında Anayasaya eklenen 14. maddeye de gönderme yapıldı. Anayasanın 14. maddesi, “Birleşik Devletlere karşı ayaklanma ya da isyana karışan kişilerin hükümette görev alamayacağını” öngörüyor. 

Anayasanın 25. maddesi ise Başkanın ölmesi, istifa etmesi ya da görevleri yerine getiremeyecek durumda olması üzerine, görevden alınarak yerine Başkan Yardımcısının geçmesini öngörüyor. Pelosi, Cumhuriyetçilere dün bir ültimatom vererek, bugün 25. maddeyi uygulamaya koymadıkları takdirde, azil sürecini başlatacağını açıklamıştı. 

Azil oylamasının, 6 Ocak baskınının birinci haftası olan Çarşamba günü yapılabileceği bildiriliyor.

- Advertisment -