Anasayfa / Dünya / Doğu ile Batı arasında Türkiye: Batı “Hayır”, Doğu “Evet” dedi, Türkiye çekimser kaldı

Doğu ile Batı arasında Türkiye: Batı “Hayır”, Doğu “Evet” dedi, Türkiye çekimser kaldı

1970’lerden bu yana BM Genel Kurulu’na gelen ve gelişmiş ülkelerle gelişmekte olan ülkeler arasındaki eşitsizliklerin eleştirildiği “Yeni bir Dünya Ekonomi Düzeni’ne adlı tasarı 14 Aralık’ta Birleşmiş Millet Genel Kurulu’nda oylandı. Oylamada 123 ülke “Evet” ve Batı blokundaki 50 ülke “Hayır” dedi. Türkiye, iki dünya arasında çekimser kaldı
2

BM Genel Kurulu’na gelen “Yeni bir Dünya Ekonomi Düzenine Doğru” başlıklı tasarı 14 Aralık’ta Birleşmiş Millet Genel Kurulu’nda oylandı.

Tavsiye niteliğindeki kararda, 1970’lerden beri gelişmekte olan ülkelerin savunduğu daha adil bir dünya ekonomisi fikri temel alındı; gelişmekte olan ülkelerin yüksek miktarda borçlanmasının riskleri vurgulandı, gelişmiş ülkelerle gelişmekte olan ülkeler arasındaki eşitsiz rekabet eleştirildi. 

Oylamada karar 123 “Evet” ve 50 “Hayır” oyuyla kabul edildi. 

ABD, Almanya, Kanada, Fransa ve İtalya gibi çoğunlukla Batı’da bulunan gelişmiş ülkeler ret oyu verirken, Çin, Hindistan gibi Doğu’da bulunan ve gelişmekte olan ülkeler kabul oyu verdi. Türkiye ise oylamada iki blok arasında kalan ve çekimser oy kullanan tek ülke oldu.

Yazıyı beğendiysen, patronumuz olur musun?

Evet, çok ciddi bir teklif bu. Patronumuz yok. Sahibimiz kar amacı gütmeyen bir dernek. Bizi okuyorsan, memnunsan ve devam etmesini istiyorsan, artık boş olan patron koltuğuna geçmen lazım.

Serbestiyet; Türkiye'nin gri alanı. Siyah ve beyazlar içinde bu gri alanı korumalıyız. Herkese bir gün gri alanlar lazım olur.

Bu Sayfayı Paylaşın