Ana SayfaHaberlerDünyaErdoğan - Putin zirvesi dünya basınında

Erdoğan – Putin zirvesi dünya basınında

 

İngiliz yayın kuruluşu BBC, Erdoğan'ın Rusya ziyaretinin Batı'yı sinirlendirdiğini yazdı.

İnternet sitesinde yayımlanan yazıda, Erdoğan'ın "ABD ve Avrupa Birliği ile ilişkilerinin donduğu bir dönemde, darbe girişiminin ardından ilk yurt dışı ziyaretini Rusya'ya yapmış olması sembolik açıdan büyük bir anlam taşıyor" denildi.

Ziyaretin, darbe sonrasında Batı ile yaşanan krize verilen ani bir tepki olmaktan çok, geçmişe dayanan bir karar olduğu kaydedildi.

Darbe girişiminden birkaç hafta sonra yapılan bu ziyaretin, muhtemel bir kalıcı politika değişikliğinin işaretlerini arayan ABD ve Avrupa Birliği'ndekilerin gözünden kaçmadığının belirtildiği yazıda, Türkiye'nin AB ile sığınmacı anlaşmasının problemli olduğu ve darbe girişimiyle suçladığı Gülen için ABD'ye baskı yaptığı ifade edildi.

 

CNN International, ziyaret için, "Erdoğan ve Putin, düşürülen Rus jetinin ardından ilişkilerine yeniden başlıyor" başlığını kullandı.

Erdoğan'ın Batı'yla kavgalı olan Rusya'ya olan bu samimi ziyaretinin, Türkiye'nin müttefik ülkelerle ilişkilerini durdurabileceği ifade edildi.

New York Times, Putin ve Erdoğan'ın, Batı endişeli bir şekilde izlerken ilişkilerini onarmaya yemin ettiklerini belirtti.

Gazete, iki liderin barışçıl konuşmalar için bir araya gelmesinin Batı başkentlerini alarma geçirmek için yeterli olduğunu öne sürdü.

Ayrıca iki ülke ilişkilerinde bu kadar kısa sürede böyle bir radikal değişikliğin yaşanacağını kimsenin tahmin etmediği, gelecekte yapılacak bir anlaşmanın Ortadoğu ve Avrupa için önemli yansımaları olacağı bildirildi.

İngiltere'de yayımlanan The Guardian Gazetesi, Erdoğan ve Putin'in toplantıda iki ülke ilişkilerinin yakınlaştırılması hakkında konuştuğunu duyurdu.

 

Gazete, "3 saatten fazla süren görüşmede iki lider ekonomik ilişkilerini kriz önceki seviyeye döndürmeyi ve geçen 9 ayın kötü kanını arkalarında bırakmayı deneyecekler" diye yazdı.

Independent gazetesi de, benzer bir başlık kullanarak "Erdoğan ve Putin iki ülke arasındaki ilişkileri onarma arayışında" dedi.

 

Gazete, Erdoğan'ın darbe girişiminden sonra ilk yurt dışı ziyaretini Rusya'ya yapmasının Batı'yla olan ilişkilerini gerginleştirdiğinin de altını çizdi.

- Advertisment -