Ana SayfaHaberlerDünyaErdoğan ve Putin Halep'i görüşecek

Erdoğan ve Putin Halep’i görüşecek

 

Beştepe'de muhtarlara hitap eden Erdoğan, "Bugün Halep’te savrulan aslında insanlığın enkazıdır. Ey BM neredesin? Biz her türlü desteği vermeye hazırız. Ama bir koridor, bunun için uğraşıyoruz. İnsani koridor derhal bir engel ve sabotaj olmadan açılmalı, sivillerin tahliyesine izin verilmelidir" dedi. 

 

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Bugün Sayın Putin ile akşama doğru tekrar görüşmem olacak. Dışişleri Bakanımız, MİT Müsteşarımız aynı şekilde takip ediyor. Hâlâ takip ediyoruz ‘Bir netice alır mıyız?’ diye. Sahadaki durum çok kırılgan ve karmaşık. Nitekim daha varılan uzlaşmanın üzerinden saatler geçmeden, rejim güçleri ateşkesi bozup yeniden sivillere saldırmaya başladı. O yüzden temkinli hareket ediyoruz."

 

"Şehit polislerimizin tabutları başında gözyaşı döken, hiçbir şeyden habersiz oynayan çocuklarla, Halep'te yıkıntılar arasından cansız bedenleri çıkartılan çocuklar aynı alçak oyunun kurbanlarıdır."

 

Çavuşoğlu: Rejim ve bazı gruplar engel olmaya çalışıyor

 

Bakan Çavuşoğlu, "Milli Eğitim Bakanlığı Yurtdışı Teşkilatı Uluslararası Eğitim Yöneticileri Çalıştayı"nın kapanış töreni öncesinde basın mensuplarının konuya ilişkin sorularına yanıt verdi.

 

Dün varılan anlayışla sivillerin Halep'ten çıkarılması ve ihtiyaçların karşılanması çerçevesinde bazı adımlar atıldığını hatırlatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti: "Şimdi görüyoruz ki rejim ve bazı ayrı gruplar buna engel olmaya çalışıyor ve burada Rusya var, İran var, İran'ın desteklediği güçler var ve tabi ki rejim var. Böylesine bir insani konuda bile bizim isteğimiz hiç kimse topu başkasına atmasın, burada bir anlaşma var ve bunun da uygulanması gerekiyor" dedi.

 

"Vebali herkesedir"

 

"Esasen 10 gün önce de buna benzer bir anlaşmanın yapılmasına vesile olmuştuk, tarafları bir araya getirmiştik. Daha sonra bu anlaşma maalesef istediğimiz gibi uygulanmadı ama burada bir dram var. İnsanlar katlediliyor, çocuklar öldürülüyor. Dolayısıyla artık hiç kimse kimseye suç atmasın, burada herkes sorumludur, vebali herkesedir. Biz samimi bir şekilde anlaşma çerçevesinde insanların buradan çıkarılması konusunda adımlar attık, vesile olduk ama görüşmelerimizi devam ettiriyoruz.

 

Dün akşam (Rusya Dışişleri Bakanı Sergey) Lavrov ile görüştük. Bugün İran Dışişleri Bakanı ve Lavrov ile tekrar öğle civarında görüşeceğiz. Umarım herkes buna riayet eder ve bu çerçevede burada vahşet ve zulüm durur."

 

Çavuşoğlu daha sonra İran Dışişleri Bakanı'yla telefonda Halep'i görüştü.

 

"Engellemeler var"

 

Sivillerin tahliyesinin yapılıp yapılmadığına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu, engellemeler nedeniyle tahliyenin tam anlamıyla gerçekleşmediğini ancak hazırlıkların tamamlandığını söyledi.

 

Rusya: Türkiye ile anlaştık

 

Halep'te sabah 5'te başlaması gereken tahliyeler hâlâ başlamazken Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan "Türkiye ile anlaştık" haberi geldi. Rus Dışişleri Sözcüsü Sergey Ryabkov, "Sivillerin, muhaliflerin denetimindeki bölgelerden tahliyesi konusunda Türkiye ile anlaştık" dedi ancak anlaşmanın içeriği henüz bilinmiyor. 

 

Kaynak: AA

- Advertisment -