Ana SayfaHaberlerDünyaFelluce operasyonu başladı

Felluce operasyonu başladı

 

Irak Başbakanı İbadi, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, "Felluce'yi kurtarma zamanı geldi. Kesin zafer yaklaştı. IŞİD’in kaçmaktan başka bir seçeneği yok" ifadelerini kullandı.

 

Kent, iki yıldan beri IŞİD’in kontrolü altında.

 

Al Jazeera'ye bilgi veren kaynaklar, başkent Bağdat’ın 50 kilometre batısında bulunan Felluce'nin ordu ve ordunun yanında savaşan milisler tarafından yoğun bombardımana tâbi tutulduğunu söyledi.

 

İbadi, Felluce’yi kurtarma operasyonuna yerel aşiretlerin katıldığını ifade etti.

 

Şii milislerin katılımına itiraz

 

75 bin sivilin yaşadığı tahmin edilen kenti kurtarma operasyonuna Irak ordusunun yanı sıra ağırlıklı olarak Şiilerden oluşan Haşdi Şabi milisleri de katılıyor. Ancak bu milislerin Felluce operasyonuna katılımına itirazlar var.

 

İran Karşıtı Güçler Platformu Genel Sekreteri Abdurrazzak Şamri, bu itirazları dile getirenlerden biri. Al Jazeera’ye konuşan Şamri, bu milislerin mezhepçi sloganlar kullandığını ve daha önce IŞİD’den temizlenmesi amacıyla askeri operasyonların başlatıldığı Diyala ve Salahaddin eyaletlerinde büyük çaplı yıkıma yol açtıklarını anlattı.

 

IŞİD sivillerin kentten çıkışını engelliyor

 

Reuters haber ajansının yerel halka dayandırdığı haberde ise 20 ailenin kentten kaçmaya çalıştığını ancak kaçmaya çalışanların yarısının IŞİD tarafından engellendiğini ya da örgüt tarafından yollara döşenen bombaların infilak etmesi sonucunda öldüklerini söyledi.

 

Irak ordusu, kentteki sivillerin çıkışını temin etmek için güvenli koridorlar oluşturulduğunu açıkladı. Kentten çıkamayan sivillerin de IŞİD merkezlerinden uzak durmaları ve evlerine beyaz bayrak asmaları istendi. Kentten gelen haberlere göre, IŞİD sivillerin kent merkezinden uzaklaşmasına izin veriyor ancak kentten çıkmalarını engelliyor.

 

Kaynak: Al Jazeera ve Reuters

- Advertisment -