Ana SayfaHaberlerDünyaFelluce'de 50 bin sivil mahsur

Felluce’de 50 bin sivil mahsur

 

Felluce yakınlarındaki mülteci kampında çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşu Norveç Mülteci Konseyi (NRC) Irak hükümetinin IŞİD’den geri almak için operasyon yürüttüğü kentten kaçabilenlerin anlattıklarını aktardı.

 

Son 36 saatte kentten ayrılan 40 aileden biri, kaçabilmek için drenaj borusuna saklandıklarını anlattı. NRC’ye konuşan bir kadın, ailesinin beslenme ihtiyacını hurma ve Fırat Nehri’nin suyundan karşıladıklarını söyledi.

 

IŞİD sivillerin kentten çıkışını engelliyor

 

NRC Medya Koordinatörü Becky Bakr Abdulla, “Felluce’de kalırlarsa, açlıktan ölmekle karşı karşıyalar. Kaçmaya çalışırlarsa, öldürülebilirler” dedi. 6 aydır kentin sıkı kuşatma olduğunu hatırlatan Abdulla, çatışmaların kentteki kötü insani durumu anlamaya engel olduğunu söyledi.

 

'50 bin sivil mahsur'

 

Birleşmiş Milletler, Felluce'de 50 bin sivilin mahsur kaldığını belirterek, sivillerin korunmasını istedi. BM Genel Sekreter Sözcülüğü'nden yapılan açıklamaya göre, BM Irak Özel Temsilcisi Jan Kubis, Felluce'nin kurtarılması için başlatılan operasyonda sivillerin ve kentin altyapısının korunması için, tüm taraflardan gereken önlemleri almasını istedi.

 

Taraflara uluslararası insancıl hukuk ve insan haklarına uyma çağrısı yapan Kubis, Felluce'den ayrılmak isteyen sivillere de güvenli şekilde tahliye imkânı sunulmasını talep etti.

 

BM Irak İnsani İşler Koordinatörü Lise Grande de yaptığı açıklamada, kentteki çatışmalardan kaçmak isteyen sivillerin buna imkân bulamadığını ve 22 Mayıs'tan bu yana kentten çıkabilen sivil sayısının 800 olduğunu ifade etti.

 

Şehir merkezinde mahsur kalan sivillerin büyük risk altında olduğunu belirten Grande, Felluce'de en az 50 bin sivilin çok kötü şartlar altında hayatta kalmaya çalıştığını kaydetti.

 

Irak ordusu, Pazartesi günü IŞİD’i Bağdat’ın 50 kilometre batısındaki Felluce’den çıkarmak için operasyon başlatmıştı. 2014’ün ocak ayında IŞİD’in kontrolüne geçen Felluce, örgütün Irak’ta ele geçirdiği ilk kent olmuştu. 

 

Kaynak: Al Jazeera, AA ve AFP

- Advertisment -