Ana SayfaHaberlerBilim TeknolojiForeign Policy: ABD, 5G teknolojisini geliştiren Türk bilim insanını vize problemi yüzünden...

Foreign Policy: ABD, 5G teknolojisini geliştiren Türk bilim insanını vize problemi yüzünden nasıl Çin’e kaptırdı?

ABD’nin önde gelen uluslararası ilişkiler dergisi Foreign Policy, ABD’nin dünyadaki parlak beyinleri Çin’e kaptırdığını ve beyin göçü politikasını iyi yürütemediğini ele aldığı Temmuz sayısında Türk bilim insanı Erdal Arıkan’ı örnek gösterdi. Dergi, 5 G teknolojisinin gelişimi için önemli katkılar sunan Prof. Dr. Erdal Arıkan’ın vize problemi nedeniyle ABD’de yaşamaya devam edemediği için Türkiye’ye döndüğü, sonrasında Çinli şirket Huawei’in Arıkan’ın çalışmalarından faydalandığını yazdı. Dergi Arıkan’ın ABD tarafından değerlendirilmemesini ‘kayıp’ olarak niteledi.

Foreign Policy dergisi, ABD’nin yetenekli göçmenleri ülkede tutma konusunda başarısız olduğunu belirttiği makalesinde Bilkent Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Erdal Arıkan’ı örnek gösterdi. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini ABD’de tamamlayan, California Institute of Technology ve MİT mezunu olan Erdal Arıkan, 2009 yılında veri transferindeki temel sorunları çözen, daha hızlı ve tutarlı bir transfer sistemi öneren bir makale yazmasına rağmen akademik bir pozisyon, fon desteği veya vize sponsoru olacak bir işveren bulamadığı için eğitiminin ardından ABD’den ayrılmak ve Türkiye’ye dönmek zorunda kaldı. 

Türkiye’ye döndükten sonra Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Fakültesi’nde öğretim üyesi olan Arıkan’ın çalışmaları Çin şirketi Huawei tarafından değerlendirildi ve 4G’den 5G’ye geçiş sürecinde kullanıldı. Arıkan’ın çalışmalarından esinlenen Huawei, Foreign Policy’e göre 5G altyapısıyla ilgili patentlerin %75’inin sahibi konumunda ve Huawei ile 5G teknolojisinde yarışabilecek bir ABD şirketi yok.

Foreign Policy, Erdal Arıkan’ın ABD’den ayrılmasını büyük bir kayıp olarak tanımlıyor: “ABD, Arıkan’ı ülkede tutabilseydi, bu hikâye değişirdi.”

- Advertisment -