Ana SayfaHaberlerDünyaHalep'te 48 saatlik ateşkes

Halep’te 48 saatlik ateşkes

 

Rusya, rejimin son günlerde muhalifler karşısında toprak kaybettiği Halep’te 2 günlük ateşkesi ilan etti. Perşembe gününü Cuma gününe bağlayan gece yarısından itibaren geçeli olacak ateşkes Rusya’ya göre, şiddeti azaltmaya ve ortamı sakinleştirmeye amaçlıyor. Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada şu ifade yer aldı:

 

"Rusya’nın inisiyatifiyle Halep’te şiddeti azaltmak ve ortamı sakinleştirmek amacıyla 48 saatlik çatışmazlık uygulaması, 16 Haziran gece yarısından itibaren geçerli olacak."

 

Rusya, ateşkes anlaşmasındaki muhatabını belirtmedi. Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Julia Mason, 'Suriye’de taraflar şiddeti durdurma anlaşmasına yeniden bağlı kalmayı kabul etti' açıklamasını yaptı. Ateşkesin belli bir yerinin ya da süresinin olmadığını söyleyen Mason, ABD’nin şiddeti durdurmak ve insani yardımları ulaştırmak konusunda nasıl yardım edebileceğine yakından takip ettiğini belirtti.

 

ABD Dışişleri Bakanı John kerry Çarşamba günü İranlı mevkidaşı Cevad Zarif’la görüşme gerçekleştirdiği Norveç’ten Rusya’ya ve Esed’e ateşkes konusunda uyarı niteliğinde bir mesaj göndermişti. Kerry, ‘Ruslar bilmeli ki sabrımız sonsuz değil. Aslında Esed’in sorumlu tutulup tutulmayacağı konusunda sabrımız çok sınırlı’ demişti.

 

Son günlerde Halep’in güney kırsalında Nusra cephesi ve Ahrar-u Şam’ın öncülüğündeki muhalif gruplarla rejimin arasında şiddetli çatışmalar gerçekleşmişti. Rejim, çatışmalarda muhaliflere karşı toprak kaybettikten sonra yeni bir hamle yaparak kaybettiği bölgelerin bazılarını yeniden geri almıştı. İki taraf arasındaki çatışmalar halen devam ediyor. Rusya,Halep kent merkezinde ve kırsalında muhaliflerin denetimindeki bölgelere yoğun bir bombardıman düzenliyordu. İki aydan bu yana Rusya ve rejim bombardımanı nedeniyle Halep'te yüzlerce sivil öldü.

 

Rusya Eylül 2015'ten bu yana Suriye'de askeri bir operasyon yürütüyor. Moskova operasyonunu amacının terörle mücadele olduğunu söylese de operasyonu IŞİD'e değil Rusya'nın müttefiki Esed'in muhaliflerine yönelikti. Rejim ve onu destekleyen İran askerleri, Rusya'nın askeri müdahalesi sayesinde kaybettiği birçok bölgeyi yeniden ele geçirdi.

 

Suriye'de 5 yıldan beri devam eden savaşı çözüme kavuşturmak amacıyla 2016’nın başında Cenevre’de BM aracılığıyla rejimle muhalifler arasında görüşmeler başlatılmıştı. Ancak muhalifler Nisan ayında, rejimin ABD ile Rusya arasında varılan mutabakatla 27 Şubat’ta Suriye’de yürürlüğe giren ateşkesi ihlal ettiği gerekçesiyle çözüm görüşmelerine katılımını askıya almıştı. Siyasi çözüm ufkunun tıkanmasıyla Suriye’nin Halep kentinde şiddet arttı. Muhalif gruplarla rejim arasında son denemin en şiddetli çatışmaları yaşanmıştı.

 

Kaynak: Al Jazeera ve DPA

- Advertisment -