Ana SayfaHaberlerDünyaHalep'te tahliyeler yeniden başladı

Halep’te tahliyeler yeniden başladı

 

Mutabakata göre Doğu Halep'in dışında, başkent Şam'da rejim kuşatması altında olan Madaya ve Zebadani'den de bin 500 kişi tahliye edilecek. Bunun karşılığında İdlib'de muhaliflerin kuşatması altındaki Şii Fua ve Kefreyya kasabalarından 4 bin kişi rejim bölgelerine gönderilecek. 

 

Anlaşmanın Doğu Halep'le ilgili kısmı hayata geçirilmeye başladı. Aralarında 35 yetimin de bulunduğu yaklaşık 500 kişiyi taşıyan konvoy, rejimin kuşatması altındaki bölgeden çıkarak Halep'in batı kırsalında muhaliflerin denetimindeki Raşidin bölgesine ulaştı. 

 

Madaya ve Zebadani ile Fua ve Kefreyya'dan tahliyelerin de kısa bir süre içinde başlaması bekleniyor. 

 

Mutabakat, Türkiye ile Rusya’nın arabulucuğu ve garantörlüğünde gerçekleşti. Mutabakata göre, doğu Halep’teki sivil ve muhaliflerin 20 bininin bugün, geri kalanının tümünün salı günü tahliye edilmesi öngörülüyor.

 

Fua ve Kefreya’nın durumu

 

Şii mezhebine mensup toplamda yaklaşık 15 bin nüfusa sahip Fua ve Kefreya'yı, Hizbullah ve İran Devrim Muhafızları kontrol ediyor.

 

Beldeler 1,5 yıldır muhaliflerin kuşatmasında. Ancak rejim havadan yoğun şekilde insani ve askeri yardım ulaştırıyor. Halkın ihtiyaçları bu şekilde karşılanıyor.

 

Fua ve Kefreyya'dan tahliye edilecek olanları almaya giden otobüsler, pazar günü silahlı bir grup tarafından yakılmıştı.

 

Silahlı muhalif gruplar, ortak bir yazılı açıklama yayınlayarak, Fua ve Kefreya’daki yaralı ve sivilleri tahliye etmek için giden otobüslerin yakılmasını sorumsuz bir eylem olarak niteledi. Bu eylemle ilgileri olmadığını belirten muhalif gruplar, saldırının sorumlularına bu tür tutumlardan vazgeçmeleri çağrısı yaptı.

 

Kaynak: AA, Reuters

- Advertisment -