Ana SayfaHaberlerDünyaHindistan-Çin sınırında taşlı sopalı çatışma: 20 ölü

Hindistan-Çin sınırında taşlı sopalı çatışma: 20 ölü

Dünyanın yaklaşık yarım yüzyıldır üzerinde anlaşmaya varılamamış en uzun kara sınırında Çin ve Hindistan askerleri arasında yaşanan çatışmada 20 Hint askeri öldü. Hindistan, her iki tarafta da kayıplar olduğunu açıkladı.

MIT güvenlik araştırmaları profesörü Dr. Narang’a göre, sınırdaki çatışmanın kapsamı ve şiddeti şimdiye kadar görülmemiş boyutta.

İki nükleer gücün, topraklarını ayıran iyi çizilmemiş Fiilî Kontrol Hattı 3 bin 440 km uzunluğunda. Sınır nöbetçileri arasında zaman zaman sürtüşmeler yaşansa da 40 yıldır hiç ateş edilmedi. Economist dergisi Savunma Editörü Shashank Joshi, bunun olağandışı bir tırmanma olduğu kanısında: “45 yıl boyunca tek bir kuşun atılmıyor, sonra bir gecede 20 asker atılan taşlarla ve sopalarla öldürülüyor.”

Çin askerlerinin Ladakh’taki Galwan Vadisi’nde Hindistan’ın kendi toprağı addettiği bölgenin birkaç kilometre içerisinde Mayıs başında çadır kurduğu, siper kazdığı ve ağır teçhizat yerleştirdiği söyleniyor. Öndegelen bir Hint savunma analisti olan Ajai Shukla’ya göre Çin, bölgenin Hindistan denetimindeki kısmında son bir ayda 60 kilometrekare zaptetti. Hindistan, Çin’in, topraklarının toplam 38 bin km2’sini işgal altında bulundurduğunu iddia ediyor.

Çin’in Mayıs harekâtı, Hindistan’ın 2008 yılında yeniden faaliyete geçirdiği yüksekte kurulu bir ileri hava üssüyle bağlanan birkaç yüz kilometre uzunluğunda bir yol yapmasının ardından gerçekleşti.

Son çatışmanın nasıl geliştiği ise açık değil. İki taraf da birbirini Galwan Vadisi’ndeki Fiilî Kontrol Hattı’na saygı gösterme konusundaki görüş birliğini ihlal etmekle suçluyor. Hindistan, iki tarafın  da, gerginliği azaltma amacıyla askerî ve diplomatik kanallara başvurduğunu ve yüksek rütbeli kumandanların 6 Haziran’da verimli bir toplantı yaptığını, gerginliği azaltma süreci konusunda anlaşıldığını ve bölgedeki kumandanların bu görüş birliğini hayata geçirmek için bir dizi toplantı yaptığını açıkladı. Hindistan, Çinlilerin statükoyu tek taraflı olarak değiştirmeye çalışmasından sonra her iki tarafın da kayıp verdiğini söyledi. Çin ise Hint askerlerini, görüş birliğini ihlal etmekle, sınırı iki defa geçmekle ve Çinli personele karşı provokatif saldırılara girişmekle suçluyor.  

- Advertisment -