Ana SayfaHaberlerDünyaİngiltere’de 45 milyar poundluk vergi indirimi: Sterlin düştü, IMF tepki gösterdi, Truss...

İngiltere’de 45 milyar poundluk vergi indirimi: Sterlin düştü, IMF tepki gösterdi, Truss istifaya çağrıldı

Birleşik Krallık Başbakanı Liz Truss hükümetinin Hazine Şansölyesi Kwasi Kwarteng, yükselen enflasyonla mücadele için yeni ekonomik programını açıkladı ve radikal vergi indirimlerinin uygulanacağını duyurdu. Açıklanan “mini bütçe”ye göre, yüksek gelirlilerden alınan %45 oranındaki yüksek gelir vergisi kaldırılacak, 2023’te uygulanması planlanan vergi artışları iptal edilecek, gelir vergisi ise %20’den %19’a indirilecek. Birleşik Krallık hükümeti, dış borçlanma yoluyla bütçesini dengelemeyi ve 45 milyar poundluk bir vergi indirimini uygulamayı planlıyor. Muhalefet partisi İşçi Partisi, açıklanan paketi “kumar ekonomisi” olarak nitelendirdi, IMF ise vergi indirimlerinin ülkedeki gelir eşitsizliğini arttıracağını söyledi, Liz Truss’ı uyardı. 1972’den beri en büyük vergi indirimi niteliğindeki plan karşısında sterlinin değeri düştü.

Birleşik Krallık’ta, yeni göreve başlayan Liz Truss hükümeti son 50 senenin en büyük vergi indirim paketini açıkladı. Hazine Şansölyesi Kwasi Kwarteng, 45 milyar poundluk bir vergi indirimini uygulanacağını duyurdu. Açıklanan mini bütçeye göre, yüksek gelirlilerden alınan %45 oranındaki özel yüksek gelir vergisi tamamen kaldırılacak, basit gelir vergisi %20’dan %19’a indirilecek, 2023’te uygulanması planlanan vergi artışları iptal edilecek. 

Kwasi Kwarteng leaves 11 Downing Street to deliver his mini-budget.

Bütçede oluşacak açık ise dış borçlanma ile kapatılacak. Liz Truss hükümetinin amacı, artan enflasyonla mücadele etmek. 

Hükümetin ekonomik planını açıklamasının ardından, İngiliz sterlini Asya piyasalarında tüm zamanların en düşük seviyesini gördü ve dolar karşısında 1,0350’a kadar düştü. Truss hükümeti, ekonomik planını Britanya Merkez Bankası’nın politika faizini 50 baz puan artırıp 2,25 seviyesine çıkarmasından bir gün sonra açıklamıştı. Birleşik Krallık son 40 yılın en yüksek enflasyonunu yaşıyor. 

Bu radikal ekonomik plan Britanya medyasının ve muhalefetin tepkisini çekti. Muhalefet partisi İşçi Partisi yetkilileri ekonomik planı “kumar ekonomisi” olarak tanımladı, Muhafazakar Parti’nin ülkeyi batıracağını söyledi ve Truss’ı istifaya çağırdı. Guardian, Spectator gibi medya kurumları ise yeni ekonomik plan nedeniyle ülkenin batacağını manşetlerine taşıdı. 

IMF de bu radikal vergi indirim kararına tepki gösterdi: “Bu plan ekonomik eşitsizlikleri arttıracak ve yüksek gelirlerin faydalanmasına sebep olacak.” 

- Advertisment -