Ana SayfaHaberlerDünyaJohn Bolton’ın kitabında Türkiye ve ‘damatlar arası görüşme’

John Bolton’ın kitabında Türkiye ve ‘damatlar arası görüşme’

Trump yönetiminin eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton’ın henüz piyasaya çıkmadan davalık olan kitabında Türkiye’den de söz ediliyor.

Amerika’nın Sesi’nin Washington Post, Wall Street Journal ve New York Times’ın haberlerinden derlediği haberinde Türkiye bölümü şöyle anlatılıyor:

Üç ABD gazetesinin haberine göre, Bolton, Başkan Trump’ın üst düzey danışmanı ve damadı Jared Kushner ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı olan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın görüşmesine değindi.

Kushner’ın Albayrak’ı arayacağını öğrendiğini anlattığı bölümde Bolton şu ifadeleri kullandı:

“Pompeo ve (Maliye Bakanı) Mnuchin’i bu yeni ‘damat kanalı’ konusunda bilgilendirdim ve her ikisi de sinirlendi. Pompeo çok öfkelenmişti. Çünkü bu Kushner’ın (aslında hiçbir zaman hazır olmayan Ortadoğu Barış Planı ile birlikte) yapmaması gereken uluslararası ilişkiler müzakerelerinde bulunduğu bir başka örnekti.”

Washington Post’un haberine göre, kitapta Bolton, 2018 yılının Mayıs ayında Erdoğan’ın Başkan Trump’a, İran yaptırımlarını ihlal ettiği gerekçesiyle New York Güney Bölgesi Savcısı’nın soruşturması altındaki bir Türk şirketinin suçsuz olduğunu savunan bir not verdiğini anlattı. Kitaptan yapılan alıntıda şirketin ismi belirtilmiyor ancak haberde bu şirketin Halkbank olduğunun tahmin edildiği ifade ediliyor.

Bolton, ”Trump Erdoğan’a, meseleyi halledeceğini söyledi ve Güney Bölgesi savcılarının kendisine değil Obama’ya yakın kişiler olduğunu anlattı. Bunların yerine kendisine yakın kişiler geldiğinde sorunun çözülebileceğini belirtti” diye yazdı.

Washington Post’un haberinde, ”Bolton (kitabında), Trump’ın Erdoğan ve Xi gibi otoriter liderlere iyilikler yapma kararlılığından duyduğu endişeler nedeniyle 2019’da Adalet Bakanı William Barr’la bir görüşme ayarladığını söylüyor. Bolton, Barr’ın da Başkan’ın davranışının yarattığı görünümlere dair aynı endişeleri paylaştığını yazıyor” ifadesine yer verildi.

- Advertisment -