Ana SayfaHaberlerDünyaKanada Parlamentosu Çin’in Uygurlara yaptığı zulümlere “Soykırım” dedi

Kanada Parlamentosu Çin’in Uygurlara yaptığı zulümlere “Soykırım” dedi

Kanada Parlamentosu’nun bir komitesi, Çin devletinin Doğu Türkistan’daki Uygur halkına karşı uyguladığı politikaları Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesi’ne dayanarak “soykırım” olarak tanımladı. Kanada, Uygurlara yapılanlara soykırım diyen ilk ülke oldu.

Kanada Parlamentosu’nun Dışişleri ve Uluslararası Kalkınma Daimi Komitesi Uluslararası İnsan Hakları Alt Komitesi’nden yapılan açıklamada, Çin’in Uygur politikalarının soykırım olarak tanındığı belirtildi. Kararın, komitenin bir duruşma yaptıktan, ilgili raporları değerlendirdikten ve krizin tanıklarının ifadelerini dinledikten sonra alındığı ifade edildi.

“Soykırım” olarak kabul eden ilk hükümet organı

Bu olay, Uygur krizinin ciddiyetini ve aciliyetini kabul etmek için önemli bir adım olarak kabul ediliyor, çünkü ilk kez bir parlamento ve devlet Çin’deki uygulamaları “Soykırım” olarak tanımlamış oluyor.

Çin’de neler oluyor?

Çin’in 1949 yılından bu yana hakimiyeti altında tuttuğu Doğu Türkistan’da Birleşmiş Milletler’e (BM) göre 1 milyon civarında Müslüman Uygur Türkü Çin’in dünyaya ‘eğitim merkezi’ olarak lanse ettiği toplama kamplarında tutuluyor.

Bu toplama kamplarında asimile olmayı reddeden Uygur Türkleri çeşitli işkence ve insanlık suçlarına maruz kalıyor.

- Advertisment -