Ana SayfaHaberlerDünyaKısıtlamaları hızla gevşeten Florida, Texas ve Arizona’da vaka rekorları kırıldı

Kısıtlamaları hızla gevşeten Florida, Texas ve Arizona’da vaka rekorları kırıldı

Test sayısını arttıran ve hızla sosyal mesafe kısıtlamalarını kaldırmaya ve daha çok işyerinin yeniden açılmasına izin vermeye girişen Florida, Teksas ve Arizona’da Salı günü bildirilen yeni vaka sayıları sırasıyla 2 bin 783, 2 bin 622 ve 2 bin 392. 

Florida’nın Cumhuriyetçi valisi Ron DeSantis, artışı testlerin yaygınlaşmasına bağladı. Eyaletinde hem önceki aylara göre çok daha fazla test yapıldığını, hem de daha riskli bölgelerde çalışıldığını, tarım işçilerinin ve göçmen işçilerin test edildiğini ve yeni vakaların saptandığını söyledi.

Epidemiyologlar ise, son günlerde eyalette kaydedilen sayıların bulaşın arttığına işaret ettiği kanısında. Vali de bunun bir etken olduğunu, eyalette özellikle düşük gelir bölgelerinde vaka yoğunluğunun daha yüksek olduğu cepler bulunduğunu açıkladı.

DeSantis, son vakaların, aralarında bar ve restoranların da bulunduğu işyerlerinin açılmasından kaynaklandığı görüşünü reddederek, toplumun normal işlevini sürdürmesi gerektiğini ve faaliyetlerin bir daha durdurulmayacağını söyledi.

Epidemiyologlar ise, test sayısındaki artış hesaba katıldığında bile bu eyaletlerdeki artışın bulaşın arttığına işaret ettiğini söylüyor ve pozitif test sonuçlarıyla hastaneye yatışların oranlarına dikkat çekiyorlar. Florida’da test sonucu pozitif çıkanların toplam test sayısına oranı Mayıs ortasında yüzde 2,3 kadarken 31 Mayıs ile 6 Haziran arasında yüzde 4,5’a çıkmıştı. Bu oran son haftalarda Arizona ve Teksas’ta da artış gösterdi.

Teksas valisi Greg Abbott, bu yeni zirvenin çeşitli anormallikleri yansıttığını, bazı bölgelerin vaktinde bildirmedikleri vakaları o gün bildirmiş olabileceklerini söylemekle birlikte, sorumluluğun bir bölümünü de 30 yaşın altında olan ve maske takma ve sosyal mesafe konularında fazla rahat davranan kişilere yükledi. Teksas Alkollü İçkiler Komisyonu’nun bu hafta bar ve restoranlara, protokolleri ihlal etmeleri halinde içki ruhsatlarının iptal edileceği uyarısında bulunduğunu da belirtti.

Aralarında eyaletin en büyük şehirlerinin belediye başkanları da bulunan dokuz belediye başkanının Abbott’tan kendi yerleşimlerinde maske kullanımını zorunlu tutma yetkisi istemesiyle eyalet yönetimiyle yerel yönetimler arasındaki gerilim yeniden arttı. Vali eyalette maske kullanımını kuvvetle teşvik etmekle birlikte zorunlu tutmuyor.

Arizona’nın yeni vaka rekoruna ilgi o kadar yüksek oldu ki, eyaletin sağlık işleri web sayfası, görüntüleme sıklığı nedeniyle sorun yaşamaya başladı. Eyalette pozitif vaka sayısının 2 bin 392 artarak 39 bin 097’ye ulaştığı, ölüm sayısının ise 25 artarak 1.219’u bulduğu açıklandı.

(Kaynak: New York Times)

- Advertisment -