Brezilya Yüksek Mahkemesi, kişinin yüksek mahkemelere başvurduğu tüm temyiz yollarının tükenmesinin ardından cezaevine koyulabileceğine hükmetti.
Mahkemede yapılan oylamada karar 5'e karşı 6 yargıcın onayıyla kabul edildi.
Yüksek mahkemenin kararı bir kişinin ilk temyizini kaybetmesi halinde hemen cezaevine konmasına yol açan yasanın değişmesi anlamına geliyor.
Ulusal Adalet Konseyi'ne göre yasadaki bu değişiklik eski Devlet Başkanı Lula dahil yaklaşık 5 bin tutuklunun serbest bırakılmasına yol açabilir.
Avukatları, Yüksek Mahkeme'nin kararının ardından bugün "hemen serbest bırakılması için" eski devlet başkanıyla görüşeceklerini açıkladı.
Eski sendikacı solcu lider, Brezilya'yı 2003 ile 2010 yılları arasında yönetmişti.
Geçen seneki devlet başkanlığı yarışında favori olarak gösterilen 74 yaşındaki Lula Nisan 2018'den bu yana cezaevinde. Lula'nın seçimde aday olması engellenince aşırı sağcı Jair Bolsanaro yarışı kazanrak Brezilya'nın yeni lideri olmuştu.
Adının 'Oto Yıkama Operasyonu' adlı büyük bir yolsuzluk soruşturmasında geçmesinin ardından Lula geçen yıl cezaevine gönderilmişti.
Gelişme hakkında konuşan Brezilya İşçi Partisi'nin lideri Gleisi Hoffman "Anayasanın ve demokrasinin aşırı sağcı hükümetin tehdidi altında oldu bir zamanda bunları güçlendirecek çok önemli bir adım." dedi.
Soruşturmayı yürüten savcılar, Odebrecht isimli inşaat firmasının, 8 ihale karşılığında Lula'ya rüşvet verdiğini ileri sürmüştü.
Mart 2015'te başlatılan soruşturmada, aralarında şirketin üst düzey yöneticileri, iki eski milletvekili ve ünlü iş adamlarının bulunduğu 100'den fazla kişi gözaltına alınmıştı.
Davada, eski Petrobras Genel Müdürü Paulo Roberto Costa 7,5 yıl hapis cezasına çarptırılırken, Lula da Mart 2016'da soruşturmaya dahil edilmişti.
Federal Savcılık, Lula'yı, 14 Eylül 2016'da pasif yolsuzluk ve kara para aklamakla suçlamış, 6 gün sonra iddianamenin kabulüyle Lula sanık olmuştu.
Lula, rüşvet ve yolsuzluk suçlamalarından 12 yıldan fazla hapis cezasına hüküm giymişti. Ceza daha sonra 8 yıl 10 aya düşürülmüştü.
Lula bu yılın başında da rüşvet alma suçundan 12 yıl daha hapis cezası almıştı.
Lula hakkındaki suçlamaları reddediyor ve hepsinin siyasi amaç taşıdığını savunuyor.
Ancak BBC'nin haberine göre Lula serbest kalsa bile sicilinin bozulması nedeniyle devlet başkanlığı görevi yapamayabilir.