Ana SayfaHaberlerDünyaMacron’dan Türkiyesiz Pax Mediterranea (Akdeniz Barışı)

Macron’dan Türkiyesiz Pax Mediterranea (Akdeniz Barışı)

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, İspanya, İtalya, Portekiz, Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Malta liderlerini Korsika’da ağırladı, Pax Mediterranea (Akdeniz Barışı) tweeti attı. Toplantı açılış konuşmasında “Erdoğan'a karşı net tavır almalıyız. Türk halkı büyük bir halk, daha iyisini hak ediyor" diyerek çıkıştığı Türkiye’ye toplantı sonunda diyalog çağrısı yaptı.

Avrupa Birliği üyesi 7 Akdeniz ülkesi Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz, Malta, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi liderleri bugün MED-7 Forumu çerçevesinde Fransa’nın Korsika adasında biraraya geldi. 

Ev sahibi Fransa Cumhurbaşkanı Macron, buluşma öncesi yaptığı konuşmada Türkiye’nin tepkisini çeken açıklamalarda bulundu:

“Türkiye’nin tek taraflı tutumlarına karşı, AB içinde ortak bir tutum belirlemeye çalışıyoruz. Bu adımlara karşı daha kararlı ve birlik içinde olmalıyız. Türkiye bugün artık bölgede bir müttefikimiz değil. NATO müttefiki ama, Courbet gemisine yaptığı kabul edilemez. Libya hükümetiyle kabul edilemeyecek bir anlaşma imzaladı. Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesinde petrol aradı. Türkiye, büyük bir devlete yakışmayan provokasyonlar yapıyor. AB olarak Türk halkına karşı değil, Erdoğan’a karşı net tavır almalıyız. Türk halkı büyük bir halk, daha iyisini hak ediyor.

Akdeniz Barışı’dan söz ettim. Bu paktla Türkiye’yle de birlikte hareket etme kapasitesini bulmalıyız. Ama Türkiye’ye karşı daha açık ve kararlı bir tutum sergilemeliyiz. Elbette, Türk milletine Türk halkına değil, ama Erdoğan hükümetinin Yunanistan’a karşı tek taraflı uygulamaları ve provokasyonlar nedeniyle böyle bir tutum aldık”

“Mare Nostrum”

Macron, nihai amaçlarının Türkiye’yle yapıcı bir diyaloğa girmek olduğunu da belirterek, Akdeniz için yeniden “Mare Nostrum/Bizim Deniz” ifadesini kullandı.

Korsika Zirvesi’nde: Türkiye ile iyi niyetli diyalog istiyoruz

Buluşmanın gerçekleştiği saatlerde Twitter’dan paylaşımlarda bulunan Macron ilk önce davetli Akdeniz ülkesi liderlerine, bulundukları yerden gözüken Bastia’nın doğal özelliklerini attığı bir videoyu yayınladı ve şöyle yazdı:

“Korsika’ya hoşgeldiniz Giuseppe, Pedro, Kyriáko, Antonio, Níkos and Robert!”

Fransız lider, Roma İmparatorluğu’nun Pax Romana’sına atıfla Akdeniz Barışı anlamına gelen “Pax Mediterrenea” deyimini kullandı.

Zirvenin ardından 7 ülkenin liderleri ortak basın toplantısı düzenledi. Türkiye’yi “tek taraflı eylemlere son vermeye” davet eden Macron, Türkiye ve Rusya’ya tepki gösterdi,

“Bugün Akdeniz’imiz Suriye’den Libya’ya çatışmalara sahne oluyor. Tüm bölgeyi istikrarsızlaştırmaya çalışan tarihi güçlerin hegomonik oyunu. Türkiye ve Rusya’nın bu konudaki rolleri bizleri endişelendiriyor” dedi

Ortak açıklamada, Türkiye’nin diyaloğa yanaşmadığı takdirde, toplantıya katılan 7 ülkenin AB yaptırımlarına onay vereceği belirtildi:

“Türkiye’yle diyaloga geçilmesinde ilerleme sağlanamaması ve Türkiye’nin tek taraflı faaliyetlerini sonlandırmaması halinde, Avrupa Birliği ilave kısıtlayıcı tedbirler listesi geliştirmeye hazırdır.”

Macron toplantının ardından Twitter hesabından bu kez Türkiye ile diyalog istiyoruz diyen yeni bir tweet paylaştı:

“Saf değiliz, ama Türkiye ile iyi niyet çerçevesinde yeniden diyalog kurmak istiyoruz”.

- Advertisment -