Ana SayfaHaberlerDünyaMaduro İspanya’nın altını oyuyor

Maduro İspanya’nın altını oyuyor

Haber Analiz: Akın Özçer

 

Antenna 3 kanalının yayımladığı videoda, Maduro’nun özel uçağıyla aldırdığı bazı İspanyol politikacılar Madrid Barajas-Adolfo Suárez Hava Limanı’nda görülüyor.  Venezuela Hava Kuvvetleri’ne ait özel uçak 10 Aralık 2014 tarihinde 13 İspanyol vatandaşını bir kongreye katılmaları için Caracas’a götürmüş. Söz konusu kongrenin başında yayımlanan bildiride de, İspanya’daki halkların kendi geleceğini belirleme hakkı ile Bask Ülkesi’ndeki barış sürecine destek ifadeleri yer almış.  

 

Maduro’nun özel davetlileri arasında Katalunya’da 27 Eylül seçimlerinde 10 sandalye kazanmış olan Halkçı Birlik Adaylığı CUP (Candidatura d'Unitat Popular) sözcüsü Ana Gabriel, sistem karşıtı Podemos ’un temsilcilerinden María José Aguilar ile ETA’nın Fransa’da tutuklanmış 1 numarası David Plá’nın kayınpederi Ignacio Gil de San Vicente dikkat çekiyor.  San Vicente aynı zamanda Fransa’da mahkûmiyetini tamamlamış bir başka ETA militanı olan Kikitza Gil ’in babası.

 

Videoda hava limanının girişinde sigara içerken görülen Ana Gabriel, gazetecilerin soruları üzerine o seyahate katıldığını doğruladı. Caracas’ta ne yaptığı sorusuna ise “çok ilginç şeyler” yanıtını verdi.

 

Anımsanacağı gibi, CUP Katalan özerk hükümetinin kuruluşunda anahtar rol oynamış, bağımsızlık yanlısı hükümete güvenoyu vermek için Artur Mas’ın bu görevden ayrılmasını şart koşmuştu.  Bunun üzerine, Carles Pigdemont başkanlığındaki mevcut özerk hükümet güvenoyu almıştı.

 

Venezuela hükümetinin Katalan bağımsızlıkçılarla ilişkileri yeni değil. CUP ’un 3 numarası Josep Manel Busqueta, bir dönem Hugo Chávez’e danışmanlık yapmıştı.  Hatta Chávez’e özel şirketlerin kamulaştırılması önerisini yapanın da o olduğu söyleniyor.

 

Venezuela hükümetinin ETA ile ilişkileri de bilinen bir şey. Birçok ETA militanı, terör örgütü daha silah bırakmadan Venezuela’da bulunuyordu. Hatta bu nedenle İspanya ile Venezuela arasındaki ilişkiler gerginleşmişti.

 

Podemos ’la ilişkiler ise daha yeni ama köşe yazımda da belirttiğim gibi, Venezuela’nın İran’a Podemos’a siyasi ve mali destek sağlamak üzere Hispan TV’yi kurdurduğu iddiaları var. Bu kanalda program yapan ve sunan Pablo Iglesias’ın partisinden bir temsilcinin söz konusu konferansa davet edilmesini bu nedenle doğal karşılamak gerekir.

 

Podemos ‘la ilgili iddiaların ve bu partinin Venezuela ile yakın ilişkilerinin bu dönemde vurgulanmaya başlaması aslında hiçbir siyasi partinin salt çoğunluğa ulaşamadığı 20 Aralık genel seçimleri ertesindeki siyasi kilitlenmeden kaynaklanıyor. Ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi PSOE, yeni hükümeti kurma aşamasında seçimlerden birinci çıkan PP’den daha şanslı görünüyor.  Ama hükümeti Podemos ve bazı ayrılıkçı partilerin dışarıdan desteğiyle kurarsa. Bu olasılık da seçmenlerin bir bölümünde tepki çekiyor.  

 

PP ve yenisi kuruluncaya kadar Hükümet Başkanı Mariano Rajoy, sürekli olarak PSOE Genel Sekreteri Pedro Sánchez’i uyarıyor. Antenna 3’ün videosu ortaya çıktıktan sonra bir açıklama yapan PP yöneticilerinden Javier Moratoİspanya’yı, yıkmak isteyenlerle birlikte yönetmek mümkün değil” dedi ve ekledi: “daha ne kadar kanıta ihtiyaç duyuluyor?”.     

 

 

- Advertisment -