Ana SayfaHaberlerDünyaMahkeme kararını açıkladı, Hariri suikasti faili meçhul oldu

Mahkeme kararını açıkladı, Hariri suikasti faili meçhul oldu

BM Uluslararası Lübnan Mahkemesi, eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri suikastine ilişkin davada, “saldırıyı planlamak ve düzenlemek”ten Selim Cemil Ayyaş'ın suçlu, failin mensubu olduğu Hizbullah’ın ise delil yetersizliğinden dolayı suçsuz bulunduğuna hükmetti. Böylece Hariri dosyası faili meçhule düşmüş oldu.

Beyrut şehir merkezine bakan sahilde, kendisiyle aynı adı taşıyan otelle başlayan St. George koyu, en doğuda, 178 kişinin ölümüne, 5 binden fazla kişinin yaralanmasına neden olan patlamanın yaşandığı Beyrut limanıyla son buluyor. 

İki kilometrelik bu koyun iki uç noktası, 21. yüzyıl Lübnan siyasetini değiştiren iki büyük patlamanın gerçekleştiği yer olarak tarihteki yerini aldı.

Refik Hariri suikastinin yaşandığı yerle  Beyrut limanı patlamasının yaşandığı nokta arasında sadece 2 km var.

14 Şubat 2005’te St. George otelinin önünden geçen eski Başbakan Refik Hariri’nin konvoyu bombalı saldırının hedefi olmuş, 21 kişiyle birlikte Hariri de hayatını kaybetmişti.

2007’de Hariri suikastinin faillerini bulmak için kurulan Birleşmiş Milletler Mahkemesi, 13 sene içinde 297 kişinin tanıklığına başvurmuş, 3 binden fazla delil toplamıştı. Ağustos’un ilk günlerinde yapılması planlanan karar duruşması, 4 Ağustos’taki patlamanın ardından mağdurlarla dayanışma için 18 Ağustos’a ertelenmişti.

- Advertisment -