Ana SayfaHaberlerDünyaMerkel: Bu zehirlenme yoluyla öldürme girişimidir

Merkel: Bu zehirlenme yoluyla öldürme girişimidir

Merkel basının karşısında çıktı, iki haftadır Berlin’de komada tedavisi süren Rus muhalif lider Navalny’nin Novichok adlı kimyasal bir sinir gazıyla zehirlendiğini tespit ettiklerini açıkladı. “Rusya’nın cevap vermesi gereken ciddi sorular var” dedi. Novichok, İngiltere için çalıştığı ortaya çıkan Rus ajan Sergei Skripal’in zehirlenmesinde kullanılan maddeydi.

Moskova yolunda uçakta fenalaşan 44 yaşındaki Rus muhalif lider Aleksey Navalny, Moskova’nın direnmesine rağmen 28 Ağustos’ta tedavi için uçakla Berlin’e getirilmişti. 

Berlin’deki Charite Hastanesi’nde iki haftadır komada olan Navalny’nin zehirlendiğini ilk olarak Alman Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert açıkladı. Seibert, incelemelerde Navalny’nin kanında öldürücü bir sinir gazı tespit edildiğini söyledi ve Rusya’yı kınadı. 

Gelişme üzerine önce kabinesini toplayan Almanya Başbakanı Angela Merkel, basının karşısına çıktı. 

Merkel: Navalny susturulmak istendi

Dış politika konularında ketum olan ve diplomatik sınırlar içinde kalmayı tercih eden Merkel,  bu kez net ve açık konuştu, Rusya’yı suçladı: 

“ Bu, önde gelen bir Rus muhalefet figürünün zehirlenme yoluyla öldürme girişimidir. Aleksey Navalny Novichok grubuna ait bir kimyasal sinir gazıyla yapılan bir saldırının kurbanı olmuştur. Kesin olan Aleksey Navalni’nin bir suçun kurbanı olduğu ve susturulmak istendiğidir. Hükümet adına bunu sert şekilde kınıyorum. Şu anda sadece Rus hükümetinin yanıtlayabileceği ve yanıtlaması gereken çok ciddi sorular var.” 

Merkel ayrıca Rusya’nın Berlin Büyükelçisinin bakanlığa çağrılarak konuya ilişkin bilgilendirmede bulundurulduğunu açıkladı.

(Rus muhalif Alexey Navalny)

Rusya’dan yanıt: Bize bir bilgi ulaşmadı

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov Almanya tarafından konuya ilişkin herhangi bir bilginin kendilerine ulaşmadığını savundu.

Rusya’nın Tomsk şehrinden Moskova’ya gitmek üzere 20 Ağustos’ta uçağa binen Navalni, uçuş esnasında kötüleştiği için uçak Omsk şehrine iniş yapmıştı. Omsk’taki hastaneye kaldırılan Navalni’nin çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği öne sürülmüştü. Navalni, 22 Ağustos’ta Omsk’tan özel bir uçakla tedavi için Berlin’e getirilmişti.

Alman hükümetinin açıkladığı Novichok isimli kimyasal, daha önce eski FSB ajanı Sergei Skripal’e karşı kullanılmış, eleştiri okları Rusya’ya dönmüştü.

- Advertisment -