Ana SayfaHaberlerDünyaMuhalifler Astana hazırlıklarını askıya aldı

Muhalifler Astana hazırlıklarını askıya aldı

 

Rejimin garantörü olan Rusya’ya yapılan tüm çağrılara rağmen rejimin ihlallerinin devam ettiğini söyleyen muhalifler, ateşkes anlaşması tamamen uygulanıncaya kadar Astana müzakereleri ile ilgili tüm hazırlıkları askıya aldıklarını açıkladı.

 

Ateşkes anlaşmasında tarafların birbirinin aleyhlerinde topraklarını genişletmemesiyle ilgili bir madde olduğunu hatırlatan muhalifler, rejimin bu yönde attığı adımların anlaşmaya ciddi bir ihlal teşkil ettiğini söyledi. Yazılı açıklamayı imzalayan Özgür Suriye Ordusu bileşenleri, sahadaki durumun anlaşmanın yapıldığı günkü duruma geri dönmemesi halinde anlaşmanın yok hükmünde olacağını ifade etti.

 

Açıklamada, Rusya’nın, garantörü olduğu rejimin ateşkese bağlı kalmasını sağlayamadığı ifade edildi, ileride bu anlaşmayla bağlantılı olarak rejimin ve müttefiklerinin başka yükümlülüklerini yerine getirme konusundaki gücüne de gölge düşürdüğü belirtildi.

 

Açıklama 12 silahlı grubun imzasını taşıyor. Şam’da etkili olan Ceyşul İslam ve Faylak-ur Rahman, Türkmenlerin yoğunlukta olduğu Sultan Murat Tümeni, Hama kentinde etkili olan İzzet Ordusu, Halep’te etkili olan Cephe Şamiye bu grupların arasında yer aldı.

 

Rejim Şam’ın kırsalında saldırmaya devam ediyor

 

Esed rejimi ve yanında savaşan İran destekli Hizbullah milisleri, ateşkes anlaşmasından önce Şam’ın kırsalında saldırı başlattığı Barada Vadisi’ndeki askeri operasyonlarını ateşkesten sonra da devam ettirdi.

 

Karadan ve havadan bombardıman yapan rejim bölgede ilerleme sağladı ve bazı bölgelerin denetimini ele geçirdi.

 

Muhalifler 31 aralıkta rejimin saldırısının durmadığı takdirde ateşkes anlaşmasına bağlı kalmayacaklarını açıklamıştı. O açıklamadan sonra rejim saldırılarını bir gün boyunca durdurmuş ancak daha sonra tekrar saldırıya kaldığı yerden devam etmişti.

 

29 Aralık’ta Türkiye ve Rusya’nın garantörlüğünde muhalifler ile rejim arasında bir ateşkes anlaşması imzalanmıştı. Anlaşmaya göre, taraflar ateşkes tarihinden itibaren bir ay içinde Kazakistan’ın başkenti Astana’da siyasi çözüm bulunması için görüşmelere katılma taahhüdünde bulunmuştu.

 

Kaynak: Al Jazeera

- Advertisment -
Önceki İçerik
Sonraki İçerik