Ana SayfaHaberlerDünyaMuhalifler 'Halep için' birleşiyor

Muhalifler ‘Halep için’ birleşiyor

 

Nusra Cephesi’nin önderliğindeki koordinasyon grubunda Ahrar-u Şam ve Faylak-uş Şam gibi önemli muhalif gruplar yer alıyor. Muhalifler, 2015 yılında da Fetih Ordusu adı altında bir araya gelmiş, bu birliktelik İdlib kentinin rejim güçlerinin elinden alınmasıyla sonuçlanmıştı.

 

Suriye’de rejim, kuşatma altına aldığı, hastanesiz ve susuz bıraktığı Halep kentine yönelik bombardımanı giderek artırıyor. Hedef aldığı bölgeleri genişleten rejim güçleri, kentin merkezinde muhaliflerin denetimindeki bölgelerin kırsala doğru tek çıkış yoluna yoğunlaştı.

 

Halep kent merkezinde muhaliflerin denetimindeki bölgelerde son hastaneyi de yok eden rejim, Kastillo yolunu yoğun bombardımana tabi tutuyor.

 

Son 10 gündür kent merkezine yoğunlaşan ve en az 235 kişinin ölümüne neden olan bombardıman kentin batı kırsalına kaydı. Rejim bombardımanı Leyramun, Kefer Hamra, Hayyan, Tel Museybin ve Beyanun bölgelerine yoğunlaşmış durumda.

 

Kerry: Ateşkes için çabalar sürüyor

 

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise, Suriye'de ateşkesin yeniden yürürlüğe girmesi için çabalar yürüttüğünü söyledi. Bu konu için Rusya ile doğrudan temasta olduğunu söyleyen Kerry, gelecek iki gün içinde görüşmelerin devam edeceğini ve bu konuda bir ilerleme sağlamayı beklediğini belirtti.

 

Suriye'de siyasi çözüme şans tanımak için Rusya ile ABD ‘Şiddeti Durdurma’ konusunda bir anlaşmaya varmıştı. 27 Şubat’ta yürürlüğe giren anlaşmanın ilk gününden itibaren ihlallere maruz kalmasına rağmen çatışmalar ve bombardıman yüzde 80-90 oranında düşmüştü. Ancak Cenevre’deki siyasi çözüm çabalarında istenilen ilerleme sağlanmaması ve muhaliflerin müzakerelere katılımını askıya almasıyla şiddet Halep'te yeniden ivme kazandı.

 

Geçtiğimiz hafta Rusya ve ABD, Şam ve Lazkiye kırsalında şiddeti durdurma anlaşmasının uzatılması konusunda anlaşmıştı. Ancak bu anlaşma Halep kentini kapsamadı.

 

Kaynak: Al Jazeera

- Advertisment -