Ana SayfaHaberlerDünyaMustafa Akıncı’dan ‘KKTC seçimlerine dış müdahale olmasın’ uyarısı

Mustafa Akıncı’dan ‘KKTC seçimlerine dış müdahale olmasın’ uyarısı

Euronews’e röportaj veren KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 11 Ekim’de düzenlenecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerine Türkiye’den müdahale gelebileceği imasında bulundu. Akıncı: “Yavru vatan edebiyatını bir kenara bırakalım, yavru büyüsün.”

“Türkiye düşmanı” olarak lanse edilmesine tepki gösteren Mustafa Akıncı, yaklaşan KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde, “Buradaki bazı makamlar tarafından seçimlere taraf olma gayreti var, onlar kendilerini çok iyi biliyorlar” diyerek dış müdahale imasında bulundu:

“Bunun son derece yanlış bir şey olduğunu adaylık başvurumu yaptığım günden ilan ediyorum ve bundan uzak durulmalıdır. Kıbrıs Türk halkı bunu benimsemez, hazmetmez. Böyle bir şey devam ettiği takdirde, açılacak yaraların sarılması için uzun zamana ihtiyaç duyulacak. Şimdilik bu kadarla yetiniyorum ve temenni ediyorum ki bu mesajlarımız doğru algılanır.”

15 Temmuz darbe girişiminde Kıbrıs’ta ilk sesini yükseltenin Cumhurbaşkanlığı makamı olduğunu hatırlatan Akıncı sözlerine şöyle devam etti:

“15 Temmuz’da askeri kalkışma olduğunda Türkiye’de sivil yönetime desteğimizi ortaya koyduk; Türkiye’nin demokrasisine, sivil yönetimine, halkına ve onun kararına duyduğumuz saygı gereği bunu yaptık. Şimdi biz de Kıbrıs Türk demokrasisine, halkımızın kararına aynı saygıyı bekliyoruz. Seçimde kimsenin bir taraf olmak gibi bir yanlışa düşmemesini bekliyoruz. Bu konuda ipuçları olduğu için söylüyorum.

“Adaylık başvurumu yaptıktan sonra da söyledim, Kıbrıs Türk halkı kendi özgür, bağımsız kimliği ile kendi geleceğini belirleme, hakkına, becerisine, yeteneğine ve yetkisine sahiptir ve kendi için en uygun kararı da verecektir. Dolayısıyla bu konularda taraf olma girişimi derhal son bulmalıdır. Buradaki bazı makamlar tarafından seçimlere taraf olma gayreti var, onlar kendilerini çok iyi biliyorlar.

“Şaibesiz bir seçim her şeyin üzerinde, her makam saygı duymalı”

“Asıl sonuç 11 Ekim’de çıkacak. Hepimiz bu sonuca şimdiden hayırlı olsun demek durumundayız. Müdahalesiz bir seçim, Kıbrıs Türk halkının kendi kaderini kendinin belirleyeceği ve şaibesiz bir seçim olması her şeyin üzerinde gelir, buna da her makamın saygılı olması gerekir.

“Anavatan-yavruvatan bunlar yüreklerimizde kalsın, gerçek hayatta dünyaya ‘biz tanıyoruz, siz de tanıyın’ denilen bir varlıksak, devletsek bu devletin de artık kendi kendine yeten, kendi kendini yönetme becerisine sahip bir varlık olduğunu, olması gerektiğini, ona o çerçevede yardımcı olunması gerektiğini kavramamız lazım.”

Akıncı, Doğu Akdeniz’de tüm tarafların ve paydaşların bir araya gelerek, akılcı bir şekilde ortak izleyecekleri bir siyasetin herkesin yararına olacağını savunduğunu dile getirdi:

“Bu zenginliğin -ki ne kadar olduğu konusunda tabii ki daha kuşkular devam ediyor- birtakım ön bulgularla şu an birtakım rakamlar söyleniyor ama günün sonunda daha binlerce metrenin altında bulunan bir kaynaktan bahsediyoruz, yeryüzüne ulaştırılıp, tüm tarafların yararına kullanılması akıl işidir.”

- Advertisment -