Ana SayfaHaberlerDünyaObama Trump’ı ilk kez adıyla eleştirdi: ‘Başkanlığa bir TV şovu muamelesi yaptı’

Obama Trump’ı ilk kez adıyla eleştirdi: ‘Başkanlığa bir TV şovu muamelesi yaptı’

COVID-19 nedeniyle ilk kez online gerçekleştirilen Demokrat Parti kongresinde konuşan eski başkan Obama, ilk kez adını anarak eleştirdiği Donald Trump için “Bu işe uyum sağlayamadı” dedi, Joe Biden’a ise “kardeşim” diye hitap etti.

Sözlerine “Anayasamızın hazırlanıp imzalandığı Philadelphia’dayım” diye başlayan Obama’nın konuşmasından öne çıkan bölümler şöyleydi: 

“Mükemmel bir belge değildi. Köleliğin insanlık dışı olduğunu kabul etti ama kadınlara -ve hatta mülk sahibi olmayan erkeklere- siyasi sürece katılma hakkını garanti altına alamadı.

“Ancak bu belgede, gelecek nesillere rehberlik edecek bir Kuzey Yıldızı gömülü idi; en yüksek ideallerimizi daha iyi gerçekleştirebileceğimiz bir temsili hükümet sistemi; bu bir demokrasi örneğiydi. 

76 günde yapacaklarımız gelecek nesillerde yankılanacak

Şimdiye kadar gördüğünüz gibi, bu normal bir kongre değil. Normal zamanlardan geçmiyoruz.

Bu yüzden bu gece, bu seçimdeki riskler hakkında olabildiğince açık bir şekilde konuşmak istiyorum. Çünkü önümüzdeki 76 günde yapacaklarımız gelecek nesillerde yankılanacak. 

“Anayasayı, iç savaş ve çetin mücadelelerle, bir zamanlar dışlanmış olanların da sesini içerecek şekilde geliştirdik. Ve yavaş yavaş bu ülkeyi daha adil, daha eşit ve daha özgür hale getirdik.

“Tüm halkın seçtiği tek Anayasal kurum başkanlıktır. Bu nedenle, en azından, bir başkandan 330 milyonumuzun güvenliği ve refahı için  -neye benzediğimizden, nasıl ibadet ettiğimizden, kimi sevdiğimizden, ne kadar paramız olduğundan ya da kimi olduğumuzdan bağımsız olarak- sorumluluk duygusu hissetmesini beklediğimiz için oy verdik.

“Ancak bir başkanın bu demokrasinin koruyucusu olmasını da beklemeliyiz. Ego, hırs veya politik inançlardan bağımsız olarak, başkanın pek çok Amerikalının uğruna yürüyüp hapse girdiği özgürlükleri ve idealleri koruyacağını ve savunacağını beklemeliyiz.

Donald Trump’a: ‘Biraz olsun işini ciddiye almadı’

“Oval Ofis’te başkan adayı olan iki adamla birlikte oturdum. Hiçbir zaman halefimden benim vizyonumu sahiplenmesini ya da politikamı devam ettirmesini beklemedim. Ülkem adına şunu umdum: Donald Trump’ın biraz olsun işini ciddiye almasını, kendisine emanet edilmiş demokrasi için makamının ağırlığının ve yüceliğinin farkına varmasını… Ama bunu yapmadı.

“Yaklaşık 4 yılda iş üretmek, ortak bir zemin oluşturmakla ilgilenmedi. Makamının muazzam gücünü, kendisi ve arkadaşları dışında kimse için kullanmadı; Başkanlık makamına, ilgi toplamak için can attığı bir başka tv şovu gibi muamele etmekten hiç çekinmedi. Donald Trump bu işe uyum sağlayamadı.”

- Advertisment -