Ana SayfaHaberlerDünyaPentagon: İncirlik'e erişimi takdir ediyoruz

Pentagon: İncirlik’e erişimi takdir ediyoruz

 

Pentagon sözcüsü, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyona Adana'daki İncirlik Hava Üssü'nü kullanma izni verilmesini takdirle karşıladıklarını ve Türkiye ile görüşmelerde bu hususun altını çizeceklerini söyledi. 

 

Sözcü Peter Cook, "İncirlik'ten operasyonlarımızı gerçekleştiriyoruz. Bunun devam etmesini isteriz" açıklamasını yaptı.

 

El Bâb operasyonuna ABD öncülüğündeki koalisyonun destek vermemesinin Türkiye'de yarattığı rahatsızlık üzerine, İncirlik Üssü'nün koalisyona kapatılması yönünde tartışmalar başlamıştı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, üssün kapatılıp kapatılmayacağıyla ilgili açıklamasında, "Bu hak her zaman elimizde. Şartlar değerlendirilir, ondan sonra karar verilir. Şu anda aciliyet şeklinde bir değerlendirme yok" demişti.

 

Sözcü Cook, bir önceki açıklamasında geçen hafta çatışmaların yoğunlaştığı Suriye'nin El Bâb bölgesinde koalisyon uçaklarının uçuş yaptığını ancak hava saldırısı düzenlemediğini söylemişti, "Uçaklar sadece güç gösterisi yaptı" demişti.

 

Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan 29 Aralık'ta yaptığı konuşmada, "El Bâb operasyonumuzda destek görmüyoruz" demişti.

 

PKK/PYD'nin Suriye'deki silahlı kanadı YPG'nin başında bulunduğu Amerika destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ABD’nin hava operasyonları desteğiyle Menbic'i aldıktan sonra Ankara, YPG unsurlarının Fırat’ın doğusuna geçmesini talep ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümet yetkilileri tarafından El Bâb'ın ardından Menbic ve Rakka'ya yönelineceğine dâir açıklamalar yapılmıştı.

 

PKK’nın Suriye’deki kolu PYD’nin silahlı kanadı olan YPG’ye verilen destek Türkiye’nin tepkisine sebep olunca, ABD bu desteği Ekim 2015'ten itibaren yeni bir yapı oluşturarak devam ettirmeye başladı. Bu tarihte sınırlı sayıda Arap, Süryani ve Türkmen gücü de YPG’ye katarak Suriye Demokratik Güçleri’ni kurdu. SDG’nin omurgasını ve komutasını yine YPG oluşturuyor.

 

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Marie Harf, Ekim 2014’te PYD’yi terör örgütü olarak görmediklerini açıklamış, Washington yönetimi Eylül 2015’te PYD’nin silahlı kanadı YPG’yi de terör örgütü olarak görmediğini ilân etmişti. 

 

Kaynak: Reuters

- Advertisment -