Ana SayfaHaberlerDünyaPiyasalar ABD'nin yeni başkanını bekliyor

Piyasalar ABD’nin yeni başkanını bekliyor

 

Dünyanın en büyük ekonomisine sahip olan ABD bugün yeni başkanını seçmek için sandık başına gidiyor. Piyasalar da büyük bir dikkatler dünyanın en büyük ekonomisinin yeni liderinin belirleneceği bu seçimleri takip edecek. Sandıklar genel olarak Türkiye saatiyle çarşamba sabahı 6’da kapanacak. 7’de ilk sonuçlar gelmeye başlayacak. 2012’de ilk sonuçlardan yarım saat sonra ABD basını Barack Obama’nın zaferini ilan etmişti. Yani çarşamba sabahı 7.30 gibi piyasaların yönü belli olacak. Demokrat Hillary Clinton anketlerde önde gözükse de ve Cumhuriyetçi Donald Trump’ın şansı devam ediyor.

 

Wall Street Clinton’ı İstiyor

 

Dev Wall Street bankalarının desteğini alan Clinton’ın seçilmesi durumunda küresel borsalarda yükseliş yaşanması bekleniyor. Kapitalfx Araştırma Uzmanı Enver Erkan’ın seçim değerlendirmesinde belirttiği gibi Clinton’ın seçildiği senaryoda ABD Merkez Bankası Fed’in aralıkta faiz artıracağı öngörülüyor. Dolayısıyla Clinton’ın seçilmesinin doları güçlendirmesi bekleniyor.  Trump’ın seçilmesiyle ise Fed’in faiz artırmaması, dolarda ve küresel borsalarda düşüş yaşanması kuvvetle muhtemel. HSBC ise son yayımladığı raporda seçimin galibi kim olursa olsun altına talebin artacağını ve orta vadede altın fiyatlarının en az yüzde 8 artacağını belirtti.   

 

FBI geçtiğimiz hafta Clinton’ın emaillerini güvenlik ihlali şüphesiyle ikinci kez incelemeye almıştı. Önceki gece inceleme sonucu herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığı açıklandı.  Clinton’ın ‘aklanması’ piyasalar tarafından ‘seçilme ihtimali güçlendi’ diye yorumlandı. Bu sebeple artan küresel risk şitahıyla Borsa İstanbul yüzde 1.9 yükseldi. Artışta S&P’nin Türkiye’nin görünümünü negatiften durağana çevirmesi de etkili oldu.

- Advertisment -