Ana SayfaHaberlerDünyaPolonya Cumhurbaşkanı: LGBT 'ideolojisi' komünizmden daha kötü

Polonya Cumhurbaşkanı: LGBT ‘ideolojisi’ komünizmden daha kötü

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, seçim kampanyası konuşmasında LGBT hakları savunusunun komünizmden daha yıkıcı bir “ideoloji” olduğunu söyledi. İktidardaki Kanun ve Adalet Partisi’nin (PiS) müttefiki olan Duda, 28 Haziran’daki seçimlerde yeniden seçilmeyi umuyor. Duda, ebeveynlerinin kuşağının komünist ideolojiye karşı 40 yıl savaştığını, “daha bile yıkıcı olan bu yeni ideoloji doğsun diye savaşmadıklarını” söyledi: “İnsan için daha bile yıkıcı olan, saygı ve tolerans klişelerinin arkasında derin bir hoşgörüsüzlüğü gizleyen bu ideolojinin ortaya çıkmasını kabullenelim diye savaşmadılar.”

PiS’in eşcinsellik düşmanı bir tavrı olduğu söyleniyor. ILGA-Europe adlı LGBT hakları grubunun geçen ay yayımladığı endekse göre, Polonya, LGBT hakları konusunda en kötü durumda olan AB ülkesi. PiS, Katolik değerlere ağırlık veren, geleneksel ailelerin desteklenmesini ve eşcinsel evliliğe karşı çıkılmasını da içeren muhafazakâr-milliyetçi bir gündemle parlamentoda çoğunluğu ele geçirdi.  

Güneybatı Polonya’nın Brzeg şehrinde konuşan Duda şöyle dedi: “Anne babalar çocukların cinsel eğitiminden sorumludur. Hiçbir kurum anne babaların çocuklarını nasıl yetiştirdiğine karışamaz.”

Polonya Cumhurbaşkanı 10 Haziran’da, eşcinsel çiftlerin evlenmesini ve evlat edinmesini önlemeyi ve okullarda LGBT ile ilgili konularda eğitim verilmesini yasaklamayı da içeren seçim vaadlerinden oluşan bir  “Aile Sözleşmesi” imzalamıştı.  LGBT hakları savunuculuğunu komünizmle aynı kategoriye koymak, 1980’li yıllarda anti-komünist Dayanışma hareketinin demokrasi mücadelesine önderlik ettiği Polonya’da kışkırtıcı olabilir. Birçok Polonyalı, komünizmin Sovyetler Birliği tarafından kendilerine dayatılan bir yabancı ideoloji olduğu konusunda PiS ile aynı fikirde.  

Sol parti adayı ve LGBT hakları savunucusu Robert Biedron, Duda’nın Aile Sözleşmesi’nin, “Polonya ve Avrupa tarihinin en vahşi… dönemlerini hatırlatan standartlar getiren ve Polonya toplumunu bölen radikal bir belge” olduğunu söyledi.

PiS, komünist dönemin yozlaşmasının kalıntılarını temizlemek için gerekli olduğunu düşündüğü yargı reformları konusunda AB ile çatışıyor. PiS’in yargıyı politikleştirdiği ve AB ilkelerini ihlal ettiği söyleniyor.

Avrupa Komisyonu, ülkenin LGBT ideolojisinden uzak olduklarını ilan eden kararlar alan beş eyaletinin liderlerine kaygılarını iletti ve temel bir AB değeri olan ayrımcılık yapılmamasını sağlamanın  görevleri olduğunu hatırlattı.  

Kamuoyu yoklamaları, Duda’nın koronavirüs krizi nedeniyle desteği azalmış olsa da 28 Haziran seçimini kazanacağını gösteriyor. En büyük rakiplerinden olan Varşova Belediye Başkanı liberal Rafal Trzaskowsk, dinî muhafazakârlar tarafından, Varşova okullarında LGBT ile ilgili konuların tartışılmasına izin verdiği için eleştiriliyor. Seçimin ikinci tura kalması bekleniyor.

- Advertisment -